Социалните мрежи останаха единствените извън контрола на властта, което им създава огромни проблеми.

Ilian Vassilev

Няма никакво съмнение, че поради използването на алгоритми за блокиране на страници и постове от страна на Фейсбук, става възможно социалните мрежи да се превръщат в поле на тотална доминация на тролове и хибридни войници на партии, на специални служби – наши и чужди. Достатъчно е да плащат на 50 души организирана група, която може да блокира всеки или почти всеки пост ил и страница. Социалните мрежи останаха единствените извън контрола на властта, което им създава огромни проблеми. На практика хората вече се информират само от мрежите, не вярват телевизиите или радиата на властта. Ограничаване на мненията по „казионните“ канали накара хората да се информират именно от ъндърграунда на социалните мрежи.
За това се полагат огромни усилия – и от властта, от ГЕРБ и патриоти, така и от ДПС, Воля и разбира се БСП – всъщност те бяха първите, които осъзнаха потребностите на хибридните войни.
Тактиката им е заета от руските спец служби – които се намесват все по успешно и у нас. Много често си мислите, че ви блокират други българи, а истината е, че руски трол фабриките пускат фалшиви новини и блокират както постове на „десни“ хора, така и на „леви“ , които взаимно се подозират.
За това – ето противодействието
Блокирайте безмилостно, като преминете към споделяне в групата с приятели. Ако добре сте филтрирали, шансовете да могат да ви блокират за постове от приятели, намаляват драстично.
Второ направете си огледален сайт,
Трето, когато видите че някого го блокират за пост, който смятате че могат да блокират – копирайте съдържанието на поста, така то се мултиплицира и прави безсмислено блокирането му.
И последното – преминете в Стиймит. Там няма блокиране.
Предупреждавам – битката във Фейсбук не може да бъде спечелена, защото троловете ще започнат да пускат реклами, а щом ФБ започне да получава пари от някого той вече има привилегирован статус. С няколко профила и десет души могат да свършат работа на 50.

Фейсбук