ГЕРБ ни поГЕРБва с бюджет на мизерията

Кога ще ги стигнем … румънците? Бюджет 2020 ни гарантира стабилно изоставане, коментира икономистът от БСП проф. Румен Гечев. 12 млрд. лева потъват някъде?

Бюджет 2020 е на стабилното изоставане. Той ни гарантира да останем лидери в антикласацията по бедност и затова можем да сме благодарни на ГЕРБ и прехвалените „експерти“ от кабинета „Бойко III”.
Бюджет 2020 не е обвързан с икономическото развитие на страната, за разлика от бюджетните политики на другите страни-членки на ЕС, в това число и на Румъния, коментира депутатът от БСП проф. Румен Гечев. В студиото на Нова телевизия той изтъкна, че най-същественият проблем на макрорамката за догодина е свързана с това, че българското правителство предлага политика, която е обратна на политиката на другите европейски държави на поддържане на бюджетните приходи около 45-47% от Брутния вътрешен продукт.
„Това значи, че почти половината от БВП минава през бюджета, през процесите на разпределение и преразпределение, а има и европейски страни, които прехвърлят 50%. Българското правителство е заложило през следващите години този дял да слезе до около 35%. Това ще означава, че в бюджета ще влизат около 12 млрд. лв. по-малко от европейския стандарт“, подчерта професорът.
„Румъния, която е предпоследна в ЕС, е заложила динамика 16-17% ръст на инвестициите, докато в България тя е едва 3%. Делът на инвестициите в Румъния от БВП, стимулирани от бюджета, е в пъти по-голям от този в България. Този бюджет ни гарантира стабилно изоставане“, коментира Гечев.
Той изтъкна, че Румъния поддържа над 2% по-висок икономически растеж от България и през следващите години предвижда растеж, докато министър Горанов е заложил намаляване на икономическия растеж. „Кога ще ги настигнем румънците?“, пита риторично икономистът.
Отговорът дето се казва е във въпроса. Тях няма да ги стигнем, защото ГЕРБавите и управниците на северняците „тичат“ в различни посоки. Едните се чудят как за поГЕРБят народа си с бюджет на мизерията, а другите – работят много и крадат малко, защото ги е страх от гнева на хората. Има защо да се страхуват. След като свалиха и разстреляха публично Чеушестку, а после едва не линчуваха някои от самозабравилите се побратими на Бойко, аверите от севера взеха страха на управляващия елит. Ако приличахме поне малко на тях, едва ли тези 12 млрд. лева щяха така нагло да изпаднат от бюджета на мизерията.