Екоинспектори от Бургас на хайка заради мръсния въздух

Заплашиха монтьори в автосервиз с глоба до 50 000 лева защото палели печката си с отпадъчно масло

Служители на Регионалната еко-инспекция и Общината започнаха проверки в автосервизи за вида и начина на отопление в тях. Пред камерата на Нова телевизия една от проверяващите бръкна във вана за съхранение на отпадъчно масло и ръката й почерня. Монтьорите обясниха, че няма как да използват този продукт за отопление, а само като подпалка за суровите дърва, които трудно се палят.

Глобата, която грози служителите в сервиза е 1400 до 50 000 лева. Затова в присъствието на проверяващите те премахнаха свръзката между ваната с маслото и печката.

Четвърти ден хората в София, Пловдив и Шумен дишат токсичен въздух. Четири пъти над нормата фини прахови частици бяха отчетени на места в София. Критично е положението и в града под тепетата, както и в Шумен. Рекордьорът от вчера Горна Оряховица пък бележи понижение на замърсяването днес, но отново то е много над нормата – цели три пъти.

Основен замърсител през зимата са печките на твърдо гориво категорични са експертите. „Твърди горива, често некачествени, сурова мокра дървесина и въглища с високо съдържание на пепел и сяра”, изброява Тодорка Петкова, главен експерт към отдел „Мониторинг на въздуха”.

Най-голямата община у нас – столичната, признава, че е безсилна срещу тези, които замърсяват, за да се стоплят.

„Законово в момента няма такава възможност да се забрани употребата на твърдо битово гориво“, обясни заместник- кметът по екологията Йоана Христова.

„От 56 000 домакинства на твърдо битово гориво, Общината подари 10 филтри за комини преди седмица в Красна поляна – тези мерки са бутафорни, за да се отчете някаква дейност“, смята Андрей Зографски от гражданската инициатива „Спаси София”.

Рядко можем да видим и филтри на комините, които улавят вредните фини прахови частици, които всички дишаме.

България е една от държавите в Европейския съюз с най-мръсен въздух. Това може да се види с просто око от картата на „Air quality index“ на Eвропейската комисия. Държавите с най – сериозно замърсяване са тези в Източна Европа.

Точката с най-мръсен въздух в София в следобедните часове е бил квартал „Хиподрума“ със 198 микрограма прахови частици на кубичен метър. И това при допустими норми от 50 микрограма. По този показател по-лошо е било положението само в Скопие – над 205 микрограма. А в Белград замърсяването е било два пъти над нормата.

Коренно различни са нещата в западната част на континента. В столици като Брюксел, Берлин, Лондон и Париж фините прахови частици във въздуха са много под допустимите 50 микрограма.

А сега шеговитата гледна точка към проблема. Десетки демонстрираха чувството си за хумор заради замърсения въздух.

В една от публикациите в социалните мрежи еленът на коледния пуловер е заменен от противогаз. А, коментарът под него гласи „Бат Георги” задушавам се. Карикатуристът на вестник „Сега” Христо Комарницки е изобразил столичния кмет Йорданка Фандъкова в преспапие, в което вместо сняг се сипят едри частици прах. Един от коментирите във Facebook гласи, че въздухът в София е толкова мръсен, че е забранен за лица под 18 години. А фирма дори измисли новата си рекламна кампания като за идея използва софийския смог.