Забъркаха секретаря на президента в скандал с посланици и танкер в Бургас

Удариха секретаря на президента с компромат, бизнесмен му писал смс-и за хора, които да бъдат назначени за посланици, умували и за либийския танкер на пристанище Бургас

Прокуратурата удари секретарят на президента по правните въпроси и антикорупция Пламен Узунов с компромат. Държавното обвинение разпространи серия от съобщения, от които става ясно, че П.Б. (б.а. вероятно бизнесменът Пламен Бобоков) е предлагал на „Prezident-Pl. Uzunov” (б.а. Пламен Узунов) хора, които да бъдат назначени за посланици в страни извън ЕС. Нова телевизия съобщи, че двамата са обсъждали и делото за задържането на либийския танкер „Бадр” на пристанището в Бургас.
Срещу Узунов обвинение все още няма, но пък целта на атаката най-вероятно е не да го превърнат в клиент на прокуратурата, а да бъде заметен скандала със снимките от спалнята на премиера с пачките и с видеоклипа.
Според държавното обвинение, от изпратените днес скрийншотове става ясно, че миналото лято бизнесменът Пламен Бобоков е изпратил на Пламен Узунов файл с наименование CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev. Бизнесменът е уточнил, че „това е моето предложение за Абуджа (Нигерия)!“, съобщава бТВ.
Два месеца по-късно Бобоков е изпратил на Prezident-Pl. Uzunov друго съобщение с предложение за Алжир да замине Румен Петров.
От специализираната прокуратура уточняват, че ще изискат от Министерството на външните работи и Президентството официална информация кои в момента са наши посланици в Нигерия и Алжир. От Външно обявиха, че ще съдействат на разследването.
Според част от новите чатове, оповестени от прокуратурата, Ангел Узунов е извършвал консултантска дейност на фирмата на Бобоков.
Компанията му е проверявала сигурността на компютърните системи на „Приста ойл“ срещу 5000 лв. на месец без ДДС.
В отговор на отправени въпроси от страна на медиите, Прессекретариатът информира, че президентът издава указ за назначаване на дипломатически представители в чужбина по предложение на изпълнителната власт в съответствие с Конституцията и Закона за дипломатическата служба.
Държавният глава очаква реални действия от страна на прокуратурата за разследване на търговия с влияние, а не показни акции, с които се подменя общественият интерес. Случаите на колосални злоупотреби с публични средства, обществени поръчки, еврофондове, хазарт и ниското качество на строителството, все още очакват да попаднат в полезрението на прокуратурата.