Започва ли създаването на кметски феодални армии

Преди година промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация патриоти и герберасти ни уверяваха, че тези промени относно създаването на нови общински звена за контрол и сигурност няма да доведат до създаването на местни феодални армии. Така ни калесваха депутатът от Обединени патриоти Искрен Веселинов и депутатът от ГЕРБ Емил Христов.

КОМИСИЯ ПО ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ И ОБЩЕСТВЕН РЕД
Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред

20/09/2018 първо гласуване
ДОКЛАД
853-06-19/20.09.2018 г.

ОТНОСНО: Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, № 854-01-53, внесен от народните представители Искрен Веселинов и Емил Христов на 13.06.2018 г.


ЧЕТИРИДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
КОМИСИЯ ПО ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ И ОБЩЕСТВЕН РЕД

Д О К Л А Д
За първо гласуване

ОТНОСНО: Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, № 854-01-53, внесен от народните представители Искрен Веселинов и Емил Христов на 13.06.2018 г.

На свое заседание, проведено на 19.09. 2018 г., Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред разгледа и обсъди законопроект за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация № 854-01-53, внесен народните представители Искрен Веселинов и Емил Христов на 13.06.2018 г.

На заседанието присъстваха от Министерство на вътрешните работи- заместник – министър Красимир Ципов и от Националното сдружение на общините в Република България Благой Станчев – Парламентарен секретар.
От името на вносителите законопроектът бе представен от народните представители Искрен Веселинов и Емил Христов. В изложението си вносителите отбелязаха, че предлаганите изменения и допълнения в Закона за местното самоуправление и местната администрация имат за цел изграждането към общините на звена за контрол, като правна възможност по изпълнение актовете на общинския съвет и на кмета на общината, свързани с опазване на обществения ред, опазване на общинското имущество, организацията на движението в населените места и др. дейности регламентирани в наредбите. Служителите към тези звена ще подпомагат контролната и административно-наказателната дейност на общината. Нормите в законопроекта не са императивни. Те създават правна възможност за общините за повишаване ефективността на контролната им дейност.

Със законопроекта се предоставят правомощия на служителите за изискване на документ за самоличност на нарушителите, съставяне на протоколи за предупреждение, временно ограничаване правото за придвижване на лице-нарушител до явяване на полицейските органи и връчването на предписания за отстраняване на извършеното нарушение. Новите правомощия няма да доведат до допълнително натоварване на общинските бюджети, тъй като в по-голяма част от общините съществуват общински звена за контрол и опазване на общинската собственост. Законопроектът обаче, създава условия за по-ефективно изпълнение на дейността на тези звена, а също така и за увеличаване постъпленията от приходи от наложените глоби и санкции.“
И за какъв чеп са ни тогава тези звена щом общинските служители не могат да извършват контрол по изпълнението на местната нормативна уредба, като охрана на общинското имущество и контрола по паркирането. Те не могат да искат лични документи и не могат да спрат посегателства върху общинската собственост без съдействието на полицията …
Възможността общините да създават „Общинска полиция“ на база на договор с МВР се оказала прекалено скъпа според вносителите на проекта за закон. И едва 9 общини, сред които София са се възползвали. Сумата за месечна издръжка на един общински полицай била 2600 лв. Очаква се новите служители да излизат по-евтини от тези на охранителни фирми с договорни отношения с общините, което бе разрешено в началото на миналата годината.
Самата цел да се създават хранени люде с охранителни функции при този режим намирисва на пазачи на властта-нещо като Шуцщафел, повече познато като СС (еС-еС) или SS „охранителен отряд“), е голяма паравоенна организация, един от важните компоненти на нацистката партия в Германия, създадена през 1925 г. като военизиран корпус за охрана на висшите функционери на партията. Членовете на СС често са наричани есесовци.
Организацията СС е смятана за „преторианска гвардия“ или личната охрана на римските императори и целият й състав се набирал на расов и идеологически принцип.
Нещо което сега вероятно ще бъде на партиен принцип …
За такива юнаци ще се купуват лъскави играчки – джипове, в които в Община Бургас се возят кмет и шеф ОбС с обществени поръчки за високопроходими SUV за пазвантите …
А те ще пазят местните прояви на герберите, които четвърти мандат вероятно ще управляват общината по примера на комунистическите доброволни отряди и фашисткиге SS …
Ето какво светло бъдеще ни чака с местната феодална гвардия.
Свободен автор – Философът