Заработи се вече по инфраструктурата за новите ни бойни самолети

В Министерство на отбраната се работи интензивно за изграждането на инфраструктурата за новия боен самолет Ф-16 Блок 70, така че да бъде постигната оперативна готовност на авиобаза „Граф Игнатиево“. Анализът на изпълнението е наложил приоритизиране на обектите, като същите са разделени в основно две направления – обекти, пряко свързани с самолетите, и такива, свързани с подобряване на съществуващата инфраструктура. Фокусът на усилията е за постигане на максимален напредък и успешно приключване на изпълнението на договорите, които са пряко свързани с приемането на самолетите.

Според министъра на отбраната в оставка Тагарев е планирано окончателното приключване на договорите, които са свързани с приемането на самолетите и за които е необходимо сертифициране от американската страна, да се реализират до края на тази година. Според него инвестиционният процес е стартирал без да е била налице цялостна концепция за необходимата инфраструктура и при липса на пълна информация по отношение специфични изисквания към обектите. По думите му това е довело до преработване на проектите и продължително съгласуване в процеса на работа. Заради високите нива на инфлацията изпълнителите са информирали Министерството на отбраната (МО) и за невъзможност от изпълнение на договорите.

МО е предприело мерки в резултат на което 18 договора са индексирани, при условията на методика за изменение на цената на договора за обществени поръчки в резултат на инфлация, приета с постановление на Министерския съвет. Други осем договора са в процедура по прекратяване, тъй като фирмите са информирали министерството, че не могат да изпълнят заданието. Това е наложило МО да предприеме последващи действия по провеждане на обществени поръчки и сключване на нови договори.

Министерството полага усилия да навакса натрупаното изоставане. Очакванията са изпълнението на дейностите да бъде съобразено със заложените времеви графици и съгласно поетите ангажименти за придобиване на самолетите Ф-16 Блок 70.