Почна почистването на Странджа

Сто чувала с отпадъци, два дивана и стара техника, захвърлени в Странджа, събраха служители на дирекция Природен парк „Странджа” и Държавното горско стопанство „Звездец”. Пролетното почистване е посветено на Седмицата на гората и се проведе съвместно за поредна година.

„От околностите на странджанското село Звездец бяха изнесени десетки столитрови чували с битови отпадъци, дивани, пластмасови и алуминиеви кенчета и опаковки. По новообразуваните се сметища имаше изобилие от дрехи и обувки. Предната седмица пък служители на горското стопанство в село Звездец почистваха из вътрешността на гората и най-вече местата за отдих и разходки”, каза за БТА Йоана Гюрова от пресцентъра на природния парк.

Тя обясни, че на територията на ДГС „Звездец” се намира едно от най-посещаваните места в природния парк – екопътеката „Извори и пещери на река Младежка”, и апелира към гражданите и туристите да не замърсяват защитената територия, защото „гората е живот и обща отговорност”.

Обходени и почистени са и райони в обсега на Държавно ловно стопанство „Граматиково” – местностите Герджиков гьол, Голямата котвина, Живак, както и места около странджанското село Визица.