Защо Турция тормози героя полицай?

Експерти от Анадола се опитват да „преместят“ гемията, на която е убит бракониера с няколко мили, за да изкарат Мишо Цонков убиец?

Бащата на героя Мишо Цонков – Пенко разкри, че турските власти се опитват да променят обвинението спрямо българските граничари за убийството на бракониера.

„Нямам никаква представа защо идва новата съдебна поръчка. Притесняваме се, че все още не е закрито делото и всеки път се получават нови призовки. Не знам това докога ще продължи това“, каза пред камерата на Нова телевизия Михаил Цонков.

„Фактът, че това дело не е прекратено в Турция, ме кара да се чувствам притеснен. Вече 10 години продължава този ужас“, добави бившият граничар Николай Петков в интервю за „Събуди се“.

Пенчо Цонков пък изрази съмнение, че може да променено обвинението спрямо сина му.

„Делото не е прекратено в Турция, въпреки че българската страна се е произнесла и Европейския съд за правата на човека реши, че няма основание турската страна да придявава претенции и да иска да съди обвинените граничари. Докога ще продължава това? Всяка година ли ще бъдем подлагани на стрес и неприятности?“, пита бащата на граничаря герой.

„Предполагам, че е променено обвинението, тъй като през миналата година турската страна твърдеше, че кораба е турски и се считало, че е на турска територия. Сега предполагам, че по някакви си техни експертизи, изследвания и проверки искат да „преместят“ гемията с миля и половина в турската страна и да кажат, че граничарите ни са влезли в техни териториални води и затова подлежат на съд в Турция“, каза още Пенчо Цонков.

Инцидентът стана край Резово, т.е. в български териториални води.

„Става въпрос за изпълнение на нова съдебна поръчка по реда на международния обмен в съответствие на договори, по които България е страна. Задължение на българския съд е да изпълни съдебната поръчка, т.е. всичко, което е предмет на нея би трябвало да бъде сторено тук, след което съдът ще прекрати производството и ще бъде върната чрез Министерството на правосъдието до компетентните органи на Турция“, обясни адвокат Росен Кожухаров.

Въпреки че беше оправдан от всички съдебни инстанции у нас за смъртта на рибаря, съдът в Турция иска Мишо Цонков да се яви на 16 юли, където да бъде изслушан за събитията от април 2008 година. Така в петък стана ясно, че наказателното производство в Турция продължава.