Махат заместник-министър след призив на бургазлийка

 Или да ни се извини за гаврата, или да си подава оставката веднага, призова Грета Аспарухова, след като Росица Димитрова призна, че пътувала до Ню Йорк за 8300 лв.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова е подала оставка, а премиерът Бойко Борисов я е приел, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Заместничката на Бисер Петков вероятно е била посъветвана лично от министър-председателят да освободи поста, след като гръмна скандала със скъпия билет до Ню Йорк.

Мотивът на Димитрова да подаде оставката е създалата се обществена чувствителност във връзка с участието ѝ в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк, поясниха пиарите на Бойко.

Поводът за общественото недоволство е, че ведомството на Димитрова е платило над 16 хил. лв. за самолетни билети само за една командировка, съобщава бТВ.

Вероятно на Росица Димитрова никак не й е било лесно да освободи поста, но е била принудена след призива на бургазлийката Грета Аспарухова, която тази сутрин застана пред камерата и от ефира каза на заместник-министърката или да ни се извини за гаврата, или да си подава оставката веднага.

Протестиращи майки на деца с увреждания от морския град споделиха, че се почувствали обидени от посещението на заместник- министъра в Ню Йорк и от начина, по който се проведе поредното обсъждане на Закона за личната помощ.

Тя трябва да ни се извини, защото отиде в Ню Йорк и говори глупости за Конвенцията, а дори е недействаща в България, отсече Грета, която от двайсетина години е в инвалидна количка.

„Заместник-министърката няма никакво право да говори за Конвенцията, а камо ли да ходи на конференции. Във време на масови протести да отиде в САЩ и да каже, че ние хората с увреждания сме прекрасно интегрирани, че имаме равен достъп до работа, до обучение, е пълна гавра“, заяви Аспарухова. Тя призова Росица Димитрова да дойде в Бургас, за да й обясни лично как е интегрирала хората с увреждания. Аз от своя страна ще й дам количката си, за да изживее един мой ден, закани се бургазлийката.

„Дори ще й отстъпя колата си, за да й е по-лесно. Тя не е наясно за ситуацията в България. Тя лае от телевизията и въобще не комуникира с нас“, каза пред камерата на бТВ Грета Аспарухова.

Малко по-късно Димитрова подаде оставка и премиера веднага я прие.

Междувременно обаче Валери Симеонов се обяви срещу оставката. „На майките не им е работа колко струва билетът ѝ”, заяви вицепремиерът и показа, че не е добре осведомен, защото Грета не е майка на дете с увреждания и защото протестиращите искат заместничката на Петков да се разкара не заради скъпия билет. Дори и на свой разноски да бе отишла до Ню Йорк, това пак щеше да е гавра, защото няма моралното основание да присъства на такъв форум, след като България все още не изпълнява Конвенцията за правата на хората с увреждания.