Кандидат за евродепутат от ГЕРБ не е декларирал, че живее в чуждо жилище

Европа ги чува : Апартаментгейт в ГЕРБ

Десетият в листата на ГЕРБ кандидат за евродепутат и зам.-кмет на Смолян Марин Захариев е скрил от Антикорупционната комисия, че от 6-7 години живее в апартамент и ползва помещения, собственост на фирмата „Кей Зет Проджект“, пише смолянският сайт „Отзвук“.

В декларацията, подадена пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) на 8 юни 2018 г. в раздел „Чуждо недвижимо имущество“ Захариев е написал „Нямам нищо за деклариране“.

Законът за противодействие на корупцията задължава хората, които заемат висши публични длъжности, да декларират чуждото имущество над 10 хил. лева, което трайно ползват, независимо от основанията и условията на ползване. За „трайно ползване“ според същия закон се смята период по-дълъг от 3 месеца в рамките на една календарна година.

„Това беше една новост, която се въведе миналата година, и нямаше ясно тълкувание“, коментира Захариев в интервю за „Отзвук“. „Имаше някакви тълкувания, че трябва да се декларира кое колко се ползва през половината, през цялата година. Сега до 15 май действително аз ще декларирам, че апартаментът се ползва и от нас“, казва още зам.-кметът, който е юрист и ръководи „Правната дирекция“ на Община Смолян.„

Апартаментът в центъра на града, който той обитава, е на третия етаж с площ от 63 кв. м. и е закупен напълно обзаведен от фирма „Кей Зет Проджект“ ЕООД на 3 септември 2012 година за 72 505 лева. Собственик на дружеството е по-големият брат на Марин Захариев Костадин Захариев.

Блокът в Смолян, където се намират имотите на Марин Захариев и семейството му.
Снимка: Зарко Маринов / „Отзвук“

Далаверите са налице, но те са честни и чисти, а Европа ги чува, но е време и да ги види …

Свободен автор – Философът