Станчо Банджо с любопитна история за честен политик

Колкото и невероятно да звучи може да срещнете честен политик, но в Дъблин. Той почукал на вратата на музиканта, за да го агитира да гласува за него на евровота

Любопитна история за честен политик сподели с приятели във Фейсбук известният музикант Станчо Банджо, който живее в Дъблин. Българинът, който е наричан от приятелите си Станю войвода заради бунтарския му дух, се запознал с кандидат за евродепутат пред вратата на своя дом в ирландската столица.
„Случи се преди малко, в 19:30 часа местно време (забележете- извън работно време!). Този пич- Тревор Джилигън (https://www.fiannafail.ie/reps/cllr-trevor-gilligan/), кандидат депутат за европарламента барабар със жена си и още двама от партията му, ходят.. ХОДЯТ (пеша.. със собствените си крака!!!) ОТ ВРАТА НА ВРАТА и беседват ЛИЧНО със всеки!“, разказва бунтарят от Дъблин.
„Материалите, които раздават са един единствен лист формат А4 черно-бяло ксеро копие! Питах го от чисто любопитство (щото стана дума, че съм българин) с чии пари си прави кампанията и ми обясни човешки, че това са лично негови спестявания (И ТРЪГНА ДА МИ ДОКАЗВА С ДОКУМЕНТИ! Ама аз го спрях смеейки се почти изненадан)“, добавя музикантът.
„Той на свой ред полюбопитства как го правят колегите му депутати в България и краткото резюме, което чу от мен ги остави (него, жена му и двамата помощници от щаба му) с широко зяпнали уста и вперени в мен очи“, разказва Станчо.
„Нямам повече какво да добавя, освен че той е местен кандидат (както повечето) и почти всички, живеещи наоколо (не като мен на квартира) го познавали вкл. и родителите му!
Материалът, който ми тикна в ръцете не беше лъскава брошура натъпкана до скъсване с обещания, а списък с ВЕЧЕ изпълнените му поети ангажименти през годините, в които е бил депутат в Ирландския парламент“, уточнява той.
„Почти пълен отчет, включително разбит по финансови параметри и линкове, където мога да проверя дали описаното е вярно… Щях да си погълна езика.. Те си тръгнаха озадачени от моя разказ, а аз си останах да гледам втрещено и безизразно след тях как обикалят по къщите като амбулантни търговци, засвидетелствайки лично внимание на всеки.. търкайки си обувките, прибърсвайки си челата (щото в момента тук е бая топло). Накрая ми се насълзиха очите.“, споделя патриотът.
„Направете ми една услуга; Препратете това на разни български кандидат- евродепутати. Ако някой изяви желание да научи нещо стойностно може да ми звънне. Лично ще се погрижа да го свържа с местните му колеги и ще му помогна с пари (макар че изобщо не са му нужни моите жълти стотинки) за престоя и обучението в държавност“, добавя той.
Станчо Илиев, който е известен с творческия си псевдоним Станчо Банджо, се прочу през 1993 година чрез авторското предаване – конкурс за млади певчески таланти на Кирил Ампов „Хит Минус Едно“ по Канал 1 на БНТ, където още с първата си поява оглавява класацията. Сега той живее в Дъблин, но следи с интерес какво се случва в милата ни родина и не пести критиките си към карикатурите от властта. Преди няколко години музикантът прикова вниманието на националните и световните медии върху въпроса дали българската земя, напоена с кръвта на герои като Левски и Ботев, може да се продава на чужденци, като обяви за продажба в ebay собствената си родина.