Кирил Петков вика Бойко Борисов на тепиха на преговорите утре

По-рано днес Борисов каза, че ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ са се разбрали преговорите да бъдат утре в 18 ч. и каза, че е трогнат от поканите на ПП-ДБ, но неговото разбиране е министър-председателят да води преговорите за кабинет, който ще може да ръководи. (Борисов има предвид не премиерът в оставка Денков, а посочената от ГЕРБ за следващ министър-председател Мария Гарбиел.)

Това, което искам да дам като съвет на г-н Борисов – че ако иска да преговаря, да дойде утре на срещата и да говорим по всичките тези теми. Ако иска да делегира на Мария Габриел – да делегира. Разбираме, с удоволствие утре ще говорим с нея също, но тази идея хем делегира, хем преговаря през камерите, е абсурдна”, каза пред журналисти в парламента Петков.

„Да спре да дава епитети”, предупреди той. „Вчера някой бил послушко, днеска някой бил корумпиран, трети бил лош”, добави Петков. Според него това не помага.

Ние се държим с голямо уважение към преговорния екип на ГЕРБ, ще продължим да го правим това, но това, което прави той (Борисов) прави тези преговори по-трудни, смята Петков.

Този кабинет има смисъл само и единствено ако нашите реформи продължават, ако не продължават – няма смисъл, продължи изявлението си Петков и добави, че няма да държат едно правителство само за да има такова. Ще държим това правителство и ще го подкрепяме и ще застанем зад Мария Габриел, но трябва да знаем, че съдът става независим, че регулаторите почват да работят за хората и службите почват да работят за гражданите, обясни Петков.

Ако утре се разберем за реформите, за механизма за регулаторите, който е заложен още в декларацията, с която беше избрана първата ротационна форма, няма никакъв проблем да преминем и към останалите теми, е мнението на Христо Иванов.

Иванов коментира, че фокусът трябва да бъде върху качеството на кандидатите, а не върху това кой ги е излъчил. Искаме в регулаторите да попаднат хора, които в най-висока степен отговарят на изискванията, посочи той и каза, че трябва да е ясно кой носи политическа отговорност за качествата на тези хора, които изпращат и за тяхната независимост.

„Моят приятел Бойко Борисов явно се е заредил с много адреналин в Букурещ, искам приятелски да го помоля да дойде утре, да седнем и внимателно в спокойна обстановка да преговаряме”, присъедини се към призива на Петков Атанас Атанасов. По думите му „Борисов е заприличал на президента Румен Радев”. Една добра дума не каза за общото ни правителство, само критики, добави депутатът.