Кьор Бургас – редовно замърсяване на въздуха, високи местни данъци и такси и мълчание …

Говори се, че приказката за кьор Бургас дошла от цар Фердинанд … Аз лично не съм сигурен, но може и да е …

Важното е, че е вярна … Доказателства бол …

Редовно замърсяване от десетки години … Ниски доходи, липса на перспектива пред младите, едни от най-високите местни данъци и такси, както за МПС, сметосъбиране и още …

И какво ?! Бунт, протести, отрицание на управляващите през годините БСП и ГЕРБ … Нищо такова …

Спи градът …

А управниците му слушкат и папкат, ама много папкат …

И толкова добре следват и имитират София във вдигане на цени на билетите за градски транспорт, местен данък МПС и други инициативи, че чак изпреварваме Данчето и дори фандък не й пускаме …

Каква беше картинката досега с данъците за МПС . Да я сравним със София .

Данък МПС за возило 16 години и с мощност 107 kW с Евро 3 в София- 117.70 лева

Данък на същото МПС в Бургас – 176. 55 лева ?! Почти 60 лева по-скъп данък в Бургас ?!!

Това не ви ли дразни, бургазлии ? Спите ли ? Какво чакате ? Или праказката за кьор Бургас е вярна ?!

Дали управниците на Бургас не са прихванали покрай морето пиратска нагласа и грабят и грабят …

Преди празника на шараните кметът Николов след опипванията на приятелски медии най-после пусна за разглеждане и обсъждане в комисиите на ОбС – Бургас докладната с която ще ни ожулят с поне по 20 лева отгоре с нови висоти на данък МПС …

Кметът охка за едни 64 000 МПС, които според него са №1 в замърсяването на града с ФПЧ, но явно не е чел докладите от времето на предшественика му, този на стария омбудсман и един от докладите на Кроношпан по темата …

Фигурата е от блога на Юруков и ни показва за какви количества прах и ФПЧ иде речс източник братската рафинерия – около 11 млн. тона са само от там …

А Кроношпан ?! 

Иде реч за тонове ФПЧ … Данните са от 2016 г.-46 786 тона

Именно фините прахови частици са най-сериозният замърсител. Въпреки политиките в Европа за подобряване качеството на въздуха, той продължава да бъде сред основните екологични причини за влошаване на човешкото здраве. Това от своя  страна води до високи разходи в системите на здравеопазване.

Какво представляват фините прахови частици, кои са техните източници и какво е влиянието им върху човешкото здраве

Общ прах и фини прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2.5) И ФИНИ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ (ФПЧ 2.5)

Източници

Прахът е основен атмосферен замърсител на въздуха. Вредният му здравен ефект зависи главно от размера и химичния състав на суспендираните прахови частици, от адсорбираните на повърхността им други химични съединения, в това число мутагени, ДНК – модулатори и др., както и от участъка на респираторната система, в която те се отлагат.

Основни източници на прах са промишлеността, транспорта и енергетиката.

Офшорката от Кипър инкасира годишно през 2012 г. над 56 000 тона ФПЧ10 срещу едва 334.5 тона излъчени от Топлофикация ?!

Дори ТЕЦ Перник е излъчвал едва 25 100 тона ФПЧ10 … Къде е Бургас -отличник в класацията пред Перник ?!

„Основните източници на вредни емисии в атмосферния въздух на територията на община Бургас са „Лукойл – Нефтохим“ – Бургас и „Кроношпан – България“ ЕООД – Бургас … Това сочи докладът на бургаския омбудсман Таньо Атанасов.

Ето какво още пише в анализа на Таньо Атанасов през 2016 г.:

В последните години се запазва тенденцията за увеличаване на общия брой на дните, в които през годината, съществуващите измерителни съоръжения са отчели показания над допустимите средно-дневни норми.

През 2012 г., са били 161 дни; 2013 г. – 197; 2014 г. – 179; 2015 г. – 215 дни.

Живеещите в кв. Д. Езерово, през 2015 г., са дишали замърсения с ФПЧ въздух общо 126 дни, докато през 2014 г., тази цифра е била 113 дни“. 

Някой може и да си зададе въпрос-защо кметът Димитър Николов се прави, че не ги знае тези данни и трупа товар върху плещите на бургазлии за сметка на промишлените замърсители ?!

И това не е от вчера, а продължава повече от 12 години, но замърсяването не намалява ?! Ето и доказателство от днес – 9 декември 2019 г.:

Явно или някой го притиска или подплатява мълчанието му ?!

Та, кьор ли е Бургас и бургазлии, щом се оставят да ги лъжат и ощетяват без реално нищо да не е направено за чистотата на въздуха ?

Вие си отговорете …