Абсурд! Нов град никне край морето в защитена местност?

Природозащитници от Черноморец се притесняват да не изникне бетонен град на пясъка в плаж Градина. Ще се строят ресторант, бар, магазин край морето в защитена местност

Жители на Черноморец скочиха срещу строежа на ресторант, бар, магазин и паркинг край морето. Сградите ще са с височина до 7 метра.
Не искаме плаж Градина да се превърне в град Градина или нов Слънчев бряг, казаха пред бТВ природозащитници. Те се обявиха срещу рестарта на строежа край къмпинга, макар че от РИОСВ – Бургас дадоха зелена светлина за реализацията на проекта.
Най-абсурдното в тази история е, че изкопите попадат в защитена зона „Бакърлъка“ е кощунство там да се строи.
Около пясъчни дюни с площ от 5,5 декара ще изникне нов бетонен курортен комплекс.
В преработения проект липсва буферната зона от 10 м край природните образувания, която по закон ги защитава от увреждане. Според представител на инвеститора обаче такава не е необходима, тъй като вече има специализирани карти на дюните.
Жители на близкия курортен град Черноморец се опасяват, че новите постройки ще ограничат достъпа до плажа. Хората не искат плаж Градина да се превърне в нов Слънчев бряг.
От екоинспекцията обясниха, че са изискали в доклада на инвеститора да бъде включено становище на специалист геоморфолог.
„Той заявява, че реализацията на инвестиционно предложение няма да увреди близките дюни, които се намират около имота“, каза пред бТВ директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова.
Защо е нужно на пясъка да има сгради, след като зад пътя има празна площ? Това е бомба, заложена от предишните управляващи в Община Созопол, жалва се кметът Тихомир Янакиев.
„Има действащ общ устройствен план с такива параметри със зони за застрояване и с определени параметри в тях. Какво се очаква от мен – да спазя закона или не?“, попита той.
Това е поредният абсурд! Кметът е длъжен да спазва стриктно закона, а дори всички в Черноморец да скочат срещу строежа на новия бетонен град край морето, законът не му дава право да го спре, ако са спазени всички изисквания. Те естествено ще бъдат спазени, защото предшествениците на новата общинска власт в Созопол вече са приели общия устройствен план, с който се предвижда край морския бряг да има нов бетонен комплекс.