Здравният министър изхвърча от „Борисов III” заради „семейните поръчки”

Според разследване проф. Николай Петров е сключил договори за почти 1,2 млн. лв. като директор на ВМА с фирмата на своя зет

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е първият изхвърчал от кабинета „Борисов 3”. Днес той подаде оставка и премиерът я прие веднага, за да не падне съвсем доверието в ГЕРБ след поредните разкрития за шуробадженащина.

Професорът от Средец напуска поста си след журналистическо разследване на бТВ за обществени поръчки.

Той е сключил договори за близо 1,6 млн. лв с фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. Това са и двете единствени обществени поръчки, спечелени от компанията, която даже не е била регистрирана по БУЛСТАТ.

Случаят е бил отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство. „Законът е спазен, тук можем да говорим само за моралната страна“, коментира в студиото на „Тази сутрин“ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В края на юни 2014 г. ВМА обявява обществената поръчка, по-малко от месец, след като Николай Петров е назначен за началник на Военна болница. Конкурсът за 4 от обособените позиции е спечелен от гражданско дружество, под формата на консорциум, „Ортопедие-Инвекс“, което е създадено с цел да участва в конкретната обществената поръчка.

„За водещ партньор на дружеството е определено „Ортопедие – БГ“ ЕООД, като всички административни, включително счетоводни и финансови дейности се извършват от водещия партньор“, пишат одиторите.

Договорът между ВМА и консорциум „Ортопедие-Инвекс“ е подписан на 13 януари 2015 г. Проверката на министерството на отбраната установява обаче, че в сключеното споразумение липсва БУЛСТАТ или ЕИК на изпълнителя. Нашата справка в регистъра на Агенцията по обществени поръчки също потвърждава, че въпросният договор е единственият по тази поръчка, в който не е поместен ЕИК или БУЛСТАТ. Нещо повече, „Ортопедие-Инвекс” изобщо не е регистрирано по БУЛСТАТ дружество за конкретната обществена поръчка. А това е нарушение на закона, категорични са одиторите.

От страна на изпълнителя, договорът подписва Явор Цонев, който е син на собственика на фирма „Ортопедие-БГ“, посочва одитният доклад.

„Свидетелство за съдимост издадено на Явор Недков Цонев, установява, че майка на Цонев е Павлинка Нецова, която е едноличен собственик на „Ортопедие-БГ ЕООД“.

„Ортопедие-БГ“ и дружеството „Ортопедие-Инвекс“ са посочили един и същ адрес за контакт. Нещо повече, на адреса, на който се помещава „Ортопедие-БГ“ е регистрирана и фирма на дъщерята на здравния министър Николай Петров. Руслана Петрова е била едноличен собственик на капитала на “РП ПР Консултинг” до август 2014 г.

Дъщерята на Николай Петров е на висока позиция в здравното министерство преди баща й да го оглави. Руслана Петрова е шеф на политическия кабинет на Петър Москов, когато през 2015-та поръчката за близо 1,2 млн. лв. поема към дружество, чийто адрес съвпада с този на фирмата, която тя управлява преди да започне работа в министерството на здравеопазването.