Превозвачите ни празнуват след протеста, люшнаха хоро в Брюксел

2/3 от антиевропейския план „Макрон“ бе отхвърлен, а третият е поставен под въпрос дали ще се разглежда

Протестът в Брюксел на българските превозвачи срещу промените в правилата за работата им, известни като плана „Макрон“, завърши с хоро. Те трябваше да бъдат гласувани от Комисията по транспорт в европарламента, но до решение не се стигна, съобщава Нова телевизия.

Тази новина беше приета от протеста като победа. И последва Дунавско хоро в центъра на Брюксел. Ситуацията след днешното гласуване обаче се оказа патова. Така евродепутатите от комисията трябваше да решат как ще продължат работата по тези теми.

От ранни зори стотици превозвачи от България, Румъния и Полша започнаха да се събират за протеста срещу плана „Макрон”.

„По принцип, когато има стока, би трябвало да се спи в камиона, за да я пазим. Няма достатъчно хотели според мен и достатъчно сигурни паркинги, на които да оставя камионите”, коментира Асан Хатип. Асан отишъл в Брюксел с камиона си – един от само десетте, за които белгийските власти дадоха разрешение за участие в протеста.

Всъщност сега Европа иска да забрани на шофьорите да спят в камионите и да задължи шефовете им да плащат за хотели. Това е една от поправките, срещу които българите протестират.

Докато българите протестираха, транспортната комисия към Европарламента трябваше да реши по спорните поправки. Гласувани бяха три доклада – депутатите подкрепиха предложението камионите да се връщат веднъж на три седмици в държавата, откъдето са, но отхвърлиха промените, свързани с почивките на шофьорите и техните възнаграждения.

„Изправени сме пред абсурд – Съветът отменя връщането на камиона, а комисията предлага на Европейския парламент връщането на камиона. В разговори с представители на ЕК те ме увериха, че дори ако в ЕП това предложение бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи”, заяви българският транспортен министър Росен Желязков.

„Положението в ЕС е: Сит на гладен вяра няма”, коментира пък евродепутатът Петър Курумбашев.

„През следващата седмица координаторите отново ще се съберат. И ако на 31 януари пакетът не бъде внесен, което според нас няма как да стане, това означава, че се отлага за следващия парламент”, заяви министър Желязков.

Евродепутатът Андрей Новаков пък каза предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” 2/3 от пакета е отхвърлен, което създава правен прецедент.

„Имаше далеч по-лоши варианти. Това, което се случи, е по-скоро положително. Всички българи се обединихме около това мнение“, добави той.

Новаков обясни, че пакет „Мобилност” се състои от 3 отделни доклада, които се разглеждат неразделно един от друг. А след като 2 са отхвърлени, третият е поставен под въпрос дали изобщо ще се разглежда.