Предстои интересна лекция по програма „Опознай Бургас и Бургаския край”

Образователната програма „Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне през месец април с интересна лектория за античната и средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

На 2 aприл 2024 г. от 17:30 ч. в Етнографската експозиция (ул. „Славянска“ 69) ще бъде изнесена лекция с презентация на тема: „Крепост Порос – предшественикът на съвременния Бургас”.

Лекцията ще запознае присъстващите с част от историята на крепостта, значението на наименованието „Порос”, както и с интересни факти и най-впечатляващите находки от археологическите проучвания там. Лекцията е подготвена от Детелина Христова, фондохранител на Археологическата експозиция.

Полуостров Форос е обозначен в старите италиански и каталунски карти от ХІІІ – ХVІ в. като място на укрепена крепост с пристанище под името Поро (проток) или Порос, която пазела отока на Мандренското езеро (Скеф). Византийските исторически извори го предават на гръцки като „Пиргос”, което има същото значение. В посветителен надпис от ІІ век се казва, че по границите на римската колония Деултум са изградени бурги (крепости).

Историците са единодушни, че именно на отока на Мандренското езеро е било разположено пристанището на големия център Деултум (Дебелт), което е било пазено от непристъпна крепост. Тук се локализира и пътната станция Пудизо отбелязана в Певтингеровата карта през ІV в.