Продължават срещите на президента с кандидатите за служебни премиери

Държавният глава Румен Радев продължава срещите си с посочените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията във връзка с процедурата за назначаване на служебен министър-председател.

Днес, 29 март 2024 г., държавният глава ще разговаря с омбудсмана на Република България Диана Ковачева, независимо от това, че  на 24 януари 2024 г. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа избра Ковачева за български съдия в Европейския съд по правата на човека. На „Дондуков” 2 Румен Радев днес ще приеме и подуправителите на Българската народна банка Петър Чобанов,Радослав Миленков и Андрей Гюров, както и заместник-председателите на Сметната палата Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

Вчера президентът Румен Радев проведе срещи с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Поредицата от срещи започна след като конституционната процедура за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание бе изчерпана след връщането на неизпълнен третия проучвателен мандат.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.