Русия е копие на САЩ, Тръмп и Путин си точат зъбите за венесуелския нефт

Руският президент изпрати 400 свои командоси да пазят Мадуро и му даде 6 милиарда евро „помощ“, купил е и части от икономиките на Малта, Кипър и България, разкри Дора Апостолова

Тръмп и Путин си точат зъбите за венесуелския нефт, сподели във Фейсбук поморийката Дора Апостолова, която е ръководител на ДРД “Идея за България”.

Тя коментира публикация във Фейсбук групата „Антикомунизъм за свободна България“ за „социализмът“ на дуото Чавес- Мадуро и бившите комунисти.

„Този материал за Венесуела и Мадуро пращи от пълно политическо невежество! Първо- Мадуро строи социализъм по комунистически, а не социалистически. Второ- десните никога не са били социалисти, а капиталисти и социалистите не са били десни, а леви“, обясни дамата, която живее във Финландия и преподава в Хелзинкския университет.

„Десните винаги са крадели и разрушавали благата строени при социализма. Както стана у нас след 1989 г, когато нашите нови десни капиталисти, произлезли от старите комунисти, ограбиха за джобовете си и разрушиха българската икономика строена при социализма“, припомня Апостолова.

„Народът ни продължава да е с глава пълна с комунистическа пропаганда и да не знае, че социализмът , който Маркс ни завеща като алтернатива на капитализма със социално-справедливо общество се е строял по различни начини. Източните комунисти под предводителството на Сталин строяха социализма без демокрация, правова държава и пазарни отношения в икономиката, правещи 100% собствеността в икономиката държавна и отричащи малкия и среден частен предприемач и неговата собственост, обявявайки го за „капиталист“ и „враг“, коментира поморийката.

„В същото време западните социалисти строят социализма си с демокрация, правова държава и пазарно стопанство като определят достойна роля на малкия и среднен частен предприемач в икономиката“, добавя тя.

„Източните комунисти отричаха западния социализъм, наричаха го „буржазен“, „загниващ капитализъм“. Големия парадокс е в това, че след 1989 г комунистите се провалиха , изгубиха социализма си под тежестта на собствените си грешки и даже го замениха с неговия антипод – неолиберален капитализъм“, изтъкна Апостолова.

В същото време социалистите на запад успяха да построят социализма си под формата на „социална държава“ и да я запазят до сега непокътната в най-развитите европейски страни от северна и средна Европа (без Англия), добавя тя.

“Грешката на Чавес и и неговия наследник Мадуро е в това, че строят социализма си по комунистически взимайки модела на Куба – без демокрация, правова държава и пазарни отношения, със 100% държавна собственост в икономиката, отричайки малкия и среден частен производител и неговата собственост“, коментира идеологът на “Идея за България”.

„Чавес национализира нефта и направи собствеността в икономиката 100 % държавна, но понеже нищо не разбираше от пазарни отношения , не успя да я управлява и развива. Мадуро продължи стъпките на Чавес и доведе Венецуела до колапс“, добавя тя.

„Венецуела има едни от най-големите нефтени запаси в света и това веднага привлече погледите на най-големите енергийни сили – САЩ и Русия съревноваващи се помежду си и делящи енергийните пазари на Европа и света“, написа поморийката в социалната мрежа.

„Те сега са еднакви неолиберални капиталистически страни и пълни обществени копия, след като Русия преди 30 години с официална политическа линия на КПСС замени старата си система „социализъм“ с нова- на неолибералния олигархичен капитализъм в американския вариант и се превърна в пълно обществено копие на САЩ“, добавя тя.

Според нея сега между Путин и Тръмп тече ново съревнования за влияние във Венесуела и използват хаоса в страната да се доберат тихо по терлици до нейния нефт.

„Америка на Тръмп обаче няма пари да води войни, за това действа задкулисно по старите подмолни начини с поставени лица като плати на своя човек – Хуан Гуайдо, считан за „опозицията на Мадуро“, да се самообяви за президент без избори. Тръмп веднага призна Хуан Гуайдо и го пришпорва да извърши вътрешен безкръвен преврат и завземе властта“, припомня Апостолова.

„Режимът на Путин, който обединява две системи – новата на неолибералния капитализъм и старата на комунистически режим на Сталин без демокрация и правова държава , винаги е поддържал по света режими, създадени от СССР, като този на династията Ассад в Сирия, или новия посткомунистически режим на Чавес-Мадуро във Венесуела“, подчерта тя.

„Путин веднага изпрати 400 свои командоси да пазят Мадуро и му даде 6 милиарда евро „помощ“, взети от залъка на руския народ, който той държи с най-ниския жизнен стандарт в Европа“, добавя поморийката.

„Едноличният диктатор Путин, който казва открито, че „владее цяла Русия“ използва парите на Русия за политическите си цели, с тях се опитва да купува части от икономиките на европейските страни за да може по този начин да ги владее и определя вътрешната им и външна политика. За сега е успял в три страни- Малта, Кипър и България“, уточнява тя.

„У нас посткомунистическият елит управляващ България през прехода отваря вратите на държавата ни за навлизане капиталите на руската олигархия и завладяване на нашата икономика. Сега намеренията на Путин към Венесуела са същите“, коментира Дора Апостолова.