Страшни кукери гонят демони в Бургас и рекетират влюбени

Романтици плащат скъпо, за да се огледат в огледалото на мечтите. Кукери гонят зли духове и демони по улиците на Бургас. Игрите в Меден рудник стартираха с шествие от дома на царя

Десетки кукери огласиха улиците в бургаския квартал „Меден рудник“ със звън от лопки и с ритми от тъпани. Движението по тесните улички е блокирано от маскираните духогонци. Който се изпречи на пътя им по улиците на Бургас бива веднага „глобен“, за да се пречисти от злото. Стопаните на къщите в квартала пък вярват, че ще им върви през цялата година и затова са щедри към кукерите, канят ги в двора си и ги черпят с вино, ракия и мезета. Маскираните пък им се отплащат с пожелания за здраве, плодородие и благополучие.
Който откаже да си плати, за да бъде пречистен от злото, може да бъде вразумен от мъжете, облекли кози кожи и въоръжени с дървени бухалки, наподобяващи саби.
Кукерският бръснар пък принуждава влюбените двойки, минаващи по улицата, да се видят в огледалото на мечтите.
Игрите стартираха с шествие от дома на царя на кукерите. Според народните вярвания чрез магическите танци и страшните маски кукерите прогонват злите духове и орисници, за да има богата реколта през годината, съобщава БНР.
В 15.00 часа на кръстовището на ул. „Кооператор“ и ул. „Петрова нива“, в близост до бившето опитно поле, ще бъде дадено началото на концерт с участието на народните изпълнители Жечка Сланинкова, Ваня Дженезова, Яна Биюкова, Евгени Янчев и Димо Добрев.
В 16.30 часа царят на кукерската група ще насочи звънтящото шествие към мястото за „посев“ – ул. „Кооператор“ и ул. „Петрова нива“.
Вторият основен момент е обредното заораване и засяване, където централна фигура е царят на кукерите. Тук се избира и цар за следващата година.
Идеята на кукерска група „Козият рог“ е младите хора да продължават традицията по пресъздаване на кукерският обичай и да съхраняват фолклорното наследство. Организатори на празника са местната група „Козият рог“ и Народно читалище „Паисий Хилендарски 1928“.