С прожекция на филма „Дългият ден“ Бургас отбеляза две години от началото на войната в Украйна

Инициативата се проведе със съдействието на Украинското посолство в България и активистът Таня Кришун

На 24 февруари 2024 година се навършиха две години от началото на военните действия в Украйна. В Бургас датата бе отбелязана със специална прожекция на документалния филм “Довга Доба” (“Дългият ден”) на режисьора Алан Бадоев в Регионалната библиотека.

„Българското правителство и голяма част от българския народ подкрепят борбата за мир в Украйна и са съпричастни с украинската общност в Бургас”. С тези думи почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов откри събитието.

Чрез фотогалериите в телефоните на украинци, филмът показва промените, настъпили в Украйна след 24 февруари 2022 година. “Довга Доба” разказва от първо лице истории за страх, загуба, страдания и упоритост и доближава публиката до ужаса, който военният конфликт носи със себе си. Лентата е съставена от кратки видеа, заснети с мобилни телефони след пълномащабното нахлуване на руските войски в Украйна преди две години. Целта на продукцията е да разкрие истинското лице на войната и следите, които тя оставя върху живота на хората. Филмът представлява уникално свидетелство за трагичните събития и престъпленията на Русия през очите на украинците.

Някои герои оцеляват, докато други са убити.

“Продължаваме да броим дните на войната. Трябва да броим векове. Тази война продължава вече 10 години, през  които Русия убива украинци и унищожава земите ни. В продължение на 10 години хора губят домовете си, губят и животите си. Лозунг на този проект е, че никой никога няма да може да пренапише нашата история. Това е нашата цел. Трябва да останем единни и да се държим заедно. Трудно е – да! Безнадеждно – никога!”, заяви Таня Кришун.

Десетки бяха зрителите, дошли да изразят своята почит към жертвите на конфликта и да отправят послание за мир, разбирателство и съпричастност. Чрез тази инициативата по отбелязването на две години от началото на войната представителите на украинската общност заявиха своята решимост да пазят паметта на загиналите и да продължат да насърчават усилията за мирно решаване на конфликтите по целия свят.