Учителка от Несебър освободила Давид от лагера за бежанци

Младият Давид Акопян бил освободен от лагера за бежанци благодарение на учителка от Несебър, която му става гарант пред миграционните власти

Учителка от Несебър освободила 29-годишния Давид Акопян от лагера за бежанци в Бусманци. Благодарение на Ирина Велкова, която му става гарант пред миграционните власти, младият мъж е на свобода. Сега той ще живее в дома ѝ, съобщава Bulgaria ON AIR.
„За мен той е българин, защото е от тригодишен в България и я приема като своя родина. Нищо съществено не съм направила, освен да помогна на един млад българин да си остане в страната ни“, каза учителката на Давид.
Младият мъж е роден в Армения, израснал е в България, но е без документи за самоличност. Когато на 3 години идва в България, той е записан в паспорта на майка си и оттогава живее в Несебър без документи.
При рутинна проверка във Варна е задържан и попада в лагера за бежанци в Бусманци. След няколко седмици в приемния дом за бежанци Давид вече е на свобода.
„В очакване сме на официален отговор от Ереван, евентуално до края на тази седмица, който ще ми бъде предаден чрез посолството. Надявам се да посочат какво желаят от мен, за да мога за да получа арменския си паспорт. След това вече ще направя постъпления за получаване на легален статут в България“, обясни младият мъж.
В Несебър се организира благотворителна кампания за набиране на средства за Давид. С парите младежът трябва да плати на Армения за това, че не е служил в казармата.
Ако получи легален статут и остане в България, Давид иска да завърши средното си образование. Не е успял да го направи заради липсата на документи.