Ще има ли провал на курортния сезон?

Хотелиери и ресторантьори вече са в битка за наемане на персонал. Въпреки обещанията за добри заплати трудови договори  в аванс не се сключват

Според изявленията на министър Ангелкова, страната ни ще постигне пореден рекорд за броя на летуващите в страната и реализираните приходи от туризъм.

По-хубава новина-здраве му кажи.

Ама е поредната лъжа.

Истина са само цифрите, за повишен интерес към нашето Черноморие и подадените заявки за летуване от туроператорите.

Какви са обаче фактите?

За първи път тази година собствениците на хотели, ресторанти, магазини и пр„ започнаха да търсят персонал достатъчно преди старта на сезона. Това-добре. Добре е, и че доста от собствениците са вдигнали обещаваните възнаграждения. За дефицитните готвачи, помощници в кухня обещанията са до 3000 лв. месечно и въпреки всичко, никой не подписва предварително.

В аванс договори, сключени със сервитьори, бармани, рецепционисти, пикола и камериерки също са изключение.

Чорбаджиите на хотели и ресторанти по морето изглежда са осъзнали, че наемането на работна сила от Украйна, Молдова, Беларус и подобни е жива загуба. Гастарбайтерите от тези страни и подобни масово не оправдават очакванията на родните туристически босове. Чужденците на първо място си знаят правата и след смяната си го раздават на купон, не работят ефективно, а за капак си прибират възнагражденията безприкословно.

За разлика от родните будали, които остават често прекарани с цели заплати, да не говорим за дължимите им изработени допълнително часове.

По неофициални данни над 28 000 работни места се очаква да останат незаети. И това са оптимистичните прогнози.

Аа, защо?

Дори фирми, собственост на най-големите собственици и богаташи в бранша редовно се гаврят с плащането на дължимото към наетите за персонал.

По принцип, договорите се сключват върху минималната за страната работна заплата. Разликата се договаря персонално, а плащанията са от черна каса. Наетите пък са без никакви права за защита. Подписват при тези условия, или-не. Изборът им- работят като роби без гаранция, за по-ниски заплати от тези в ЕС за същите услуги, или…

Терминал 2, който все повечето българи предпочитат.

За изминалата 2017 година само по Южнното Черноморие недостигът на работна ръка в сферата на обслужването е била към 20 000 работни места.

Колко ще е недостига след 2-3 месеца само, един Господ знае.

Иначе, по новините не спираха хвалбите, че по курортите ни по морето примката около сивия сектор се затягала.

Дрън-дрън!

Аз съм готов да се басирам, че сключените договори за готвачи, сервитьори и прочее персонал масово са върху минималната РЗ. С някое друго изклюение.

Факт от години е, че Главен готвач по морето с основна заплата под 3000 лв. чисто няма.

За другите позиции нещата не са различни. Барман под 800 не се цани, толкова се харчат администратори, пикола, камериерки…За Бога!!! Та дори чистачите на кошчетата за боклук по плажовете почват с уговорка между 700 и 800 лв. С обещанието за бонуси, гарантирни бакшиши..

Проверки…

Ама, моля  ви се.

Миналата година ни се сервира една порция за наднормения шум…

Да сте чули за експертна проверка на договорите със сезонно наетите?

Ми, няма и да чуете!

Само, че и на последните будали, принудени да работят като роби на родните туристически босове вече май им светна лампичката.

По-добре достойно пари за същата хамалогия в чужбина, отколкото гавра в собствената държава.

Призивите в обществената мрежа: :”Да си работят хотелите и ресторантите собствениците им,глезените им деца и родата” вече хващат декиш.

Отделно не се знае, колко от хотелите, чиято леглова база е ангажирана, ще отворят врати.

Поне за 15 обекта в Слънчев бряг се знае, че са запорирани от банки, заради дългове.

В този ред…Един от родните крупни собственици вече трета година не може да намери читав персонал за петзвездните си хотели.

В тях е ежедневие от персонала да се чува турска реч….Последните балъци, които в обезлюдените планински села нямат избор посрещат клиентите.

Ама…и те вече са се светнали.

Пък, ако  правителството наистина има желание да се бори със сенчестия бизнес-да провери обстойно всички трудови договори по морето.

Ако има кураж, де…