Конкурс за млади режисьори в Бургас

Студенти, завършващи режисура за драматичен театър, могат да участват в конкурс на името на дългогодишния режисьор и директор на ДТ „Адриана Будевска“ Борислав Чакринов – учител и ментор на голяма част от вече утвърдените имена от режисьорската гилдия в България.  Идеята е на Богдан Петканин, и.д. директор на бургаския театър.

Чрез конкурса ще  бъде предоставена възможност на абсолвенти да поставят на камерната сцена в Бургас своя дипломен спектакъл. Организатор е Драматичен театър „Адриана Будевска“ с подкрепата на община Бургас, като събитието е под патронажа на кмета Димитър Николов.

Кандидатите преминават през три кръга.

Първият кръг е анонимен. Кандидатите изпращат заявление, декларация за съгласие и драматургичен материал, подходящ за поставяне на камерна сцена с приложена режисьорска експликация до 5 стр. След дискусия и оценяване,  журито определя кои от кандидатите са допуснати на  втори кръг.

Следващият кръг включва кратка презентация от всеки от класираните кандидатите и събеседване с журито. След дискусия и гласуване от журито се определят двама финалисти.

В третия кръг финалистите ще имат задача в рамките на 10 репетиции на камерна сцена с актьорите на ДТ „А.Будевска“ да подготвят откъс от спектакъла си и да го представят пред журито, което след  дискусия и гласуване определя победителя.

Ще бъде излъчен един победител, който ще получи диплом и парична награда в размер на 6000 лв., осигурена от община Бургас, както и реализация на дипломния му спектакъл в камерна зала „Апостол Карамитев“ с актьорския състав на ДТ „Адриана Будевска“ – Бургас. Спектакълът ще бъде включен в програмата на театъра и на община Бургас за съответната календарна година.

Вторият финалист  ще получи поощрителна награда в размер на 1000 лв.