Ти да видиш – 1 май бил празник ?!

За всеки, който е здрав поне толкова, че да може да работи и получава чиста сума над минималната работна заплата за страната всеки работен ден е 1 май …

1 май не е празник, той е напомняне за едно минало, което в България е все още настояще – експлоатация, лоши условия на труд, чорбаджийски похвати на едни феодал-капиталисти и заплати достойни за бедна африканска Сомалия, която може и да ни е изпреварила докато пиша тези редове …

Нито трудът в БГ територията е труд на хора от ХХI век, нито доходите ни са като доходи в страна член на ЕС от 11 години, нито заслужената пенсия е нещо, което да ти осигури по-леки старини …

Толкова си можем да се борим и да отстояваме правата си, толкова си могат и набедените ни законотворци и смешни политвождове като Винету, СтанишеФ, Доги и чифте патрЕоти …

Няма да ви честитя празник, който е празник толкова, колкото да ви честитят, че дишате …

Защото трудът е направил от маймуната човек, но в нашите земи маймуната не е все още човек, а си е проста маймуна … Също като ония трите от картинката се прави, че нито вижда, нито чува, а и е няма за проблемите и правата си …

Как да е празник 1 май като ни плащат символично за час работа ?

 

България е на последно място в Европейския съюз (ЕС) по брутно почасово възнаграждение, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

С 4 евро за час работа срещу 43 евро за час работа в Дания няма как 1 май да е празник …

България е на последно място в ЕС и по заплащане на час, изразено в паритет на покупателната способност, показват данните.

Близо една пета от работещите българи получават ниско трудово възнаграждение, показват още данните на Евростат. Става въпрос за лица, чийто общ медианен доход е поне 33% по-нисък от средния за страната.

Средно в ЕС в тази категория попадат около 17,2% от домакинствата (или всяко шесто).

Според данните на Евростат България все още е на последно място в ЕС и по стандарт на живот. От изчисленията става ясно, че хората в БГ територията могат да си позволят 5 пъти по-малко стоки и услуги, отколкото тези в Дания ?!

Празник, а ?!

Налице е не само двоен стандарт в качеството на храните, но и разлика в цените“, коментира Лиляна Павлова по време на международен форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС на тема „Двойни стандарти при храните в ЕС: къде сме и как да решим проблема на Европейско ниво“. Форумът се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и е под патронажа на Баш европреЦедателя Бойко Борисов.

„Съюз, в който не може да има разделение на първа и втора категория потребители. Няма да спрем само до храни, а за всякакъв вид стоки. Започнахме с храните и темата се разшири до перилни препарати и козметика. За съжаление, се доказа, че има двоен стандарт. Налице е не само двоен стандарт в качеството на храните, но и разлика в цените“, коментира Павлова.

По думите й с 42% са по-скъпи продуктите в България в сравнение с други страни от Съюза за една и съща стока. „Това е категорична дискриминация, това е обидно. В България проучването показва, че за българските граждани това е един от проблемите с най-висока заинтересованост. По-богати ли са българските потребители? Почти 43% от проверените продукти са с по-висока цена в България.

Страната ни е на първо място по отношение на разликата между доходите на най-богатите и най-бедните в обществото. Тази разлика расте с най-бързи темпове спрямо останалите членове в Европейския съюз.

Европейската статистическа служба посочва, че 20% от най-богатите в страната имат доходи 8,2 пъти по-големи от 20-те процента от най-бедните българи. През 2016 година разликата е била 7,9 пъти.

За сравнение, средно в ЕС (по данни за 2016 г.) разликата между доходите на най-богатата прослойка в общността и най-бедните е 5,2 пъти.

Евростат отбелязва, че разликата в доходите се разширява най-бързо в България. През 2008 година най-богатите у нас са получавали 6,5 пъти повече спрямо най-бедните, а през 2017 година разликата е 8,2 пъти, или увеличение от 1,7 пункта.

Мдаа … Само с труд и с празници като този на 1 май не става …

Нужно е :

Износът ни да е с по-висока  добавена стойност

Да се спрат лошите концесии като тази за златото

Да се подобри бизнесредата и пребори огромна корупция в държавната и местните администрации

Да се смени модела на завладяната държава и олигархичните зависимости

Да се подобри рязко свободата на словото

И още …

Нужно е поредният герберски райх да отиде в историята начело с Борисов, Цацаров и връзките им с Доган, Пеевски и КОЙ ли още не …

Това ще ни приближи поне малко повече до Европа, а не до Русия или изостаналата част от Африка …

Подобно развитие трябва да направи българските маймуни да виждат, да чуват и да говорят смело за проблемите си и да се борят за всички човешки права …

Е, размечтах се … Нали уж е празник …

Свободен автор – Философът