Феноменално: Българин в спор за титлата на „Nitto ATP Finals“

Приказката продължава! Григор Димитров взе сладък реванш от Сок и ще спори с Давид Гофен за трофея

Григор Димитров ще спори за титлата на заключителния турнир „Nitto ATP Finals“. След като не допусна нито една загуба в груповата фаза на състезанието, днес българинът продължи да пише история в Лондон и успя да си осигури място в неделния сблъсък за трофея, след като реализира пълен обрат с 4-6 6-0 6-3 срещу Джак Сок за два часа игра.

Благодарение на чудесното си представяне до момента, Григор Димитров вече си гарантира чек на стойност $1,349,000 от наградния фонд и общо 1000 точки за световната ранглиста, съобщава сайтът на тенис звездата grigordimitrov-bg.com. С тях българинът не само ще подобри рекордното си класиране до момента, но ще завърши сезона под №3 в класацията независимо от изхода на предстоящия финал.

Най-добрият ни тенисист се превърна в първият играч от 10 години насам, който достига до финала на престижната надпревара още при дебютното си участие, след като за последно това стори испанецът Давид Ферер през 2007-а година.

В опит да спечели най-престижната си титла до този момент Димитров ще се изправи срещу световния №8 Давид Гофен, който по-рано днес поднесе сензацията на турнира, отстранявайки шесткратния шампион Роджър Федерер след обрат с 2-6 6-3 6-4.

Това ще бъде шести сблъсък между Димитров и Гофен на ниво АТР, като до момента българинът има сериозен аванс от 4-1 победи. А последната от тях дойде само преди три дни, след като в мач от груповата фаза в Лондон първата ни ракета не остави абсолютно никакви шансове на белгиеца, неутрализирайки го с повече от категоричното 6-0 6-2.

Днешният двубой започна позитивно за Димитров, който измъкна откриващото си подаване, а след двойна грешка за американеца вече разполагаше с два шанса за пробив. Сок неутрализира първия с уинър от форхенд, но при втория Григор предприе успешна атака към мрежата и малко по-късно вече водеше с 3-0.

Нещо повече – Димитров дори достигна до брейкпойнт и в следващия сервис гейм на противника си, но този път Сок се измъкна. В тези моменти напрежението определено започна да оказва влияние върху играта на българина, който започна да допуска повече непредизвикани грешки и позволи на американеца моментално да се върне в резултата.

Стигна се до 4-4, когато Сок отново успя да си осигури възможност за пробив, но тя бе отразена с печеливш удар от форхенд за българина. За съжаление последва нова двойна грешка и нов брейкпойнт за американеца, който този път не сгреши и след това успешно затвори сета в своя полза.

Във втората част ролите на корта отново се размениха, след като Григор намали до минимум неточностите, а нивото в играта на Сок видимо спадна. Българинът изцяло контролираше случващото се на корта и не само не даде гейм на своя съперник, но за целия сет му отпусна всичко на всичко само девет точки.

Битката продължи с пълни сили и в решителния трети сет, на старта на който първият сервис на Григор изчезна и той бе изправен пред брейкпойнт, но въпреки това измъкна подаването си и удължи серията си на седем поредни спечелени гейма. Нататък последваха още шест бързи гейма за сервиращите, за да се стигне до 4-3 в полза на българина.

Точно в този моменти Димитров притисна съперника си, стигна се до няколко дюса и в крайна сметка ръката на Сок трепна и той допусна двойна грешка, а с това и предостави шанс за пробив пред Григор. Мощен уинър от форхенд възстанови равенството, но дойде ред на още една двойна и при втория си шанс Димитров не сгреши.

При 5-3 българинът вече сервираше за спечелването на срещата, но напрежението отново доведе до няколко неточности. Сок успя да неутрализира два мачпойнта и дори достигна до шанс за рибрейк, който все пак бе отразен. В следващите няколко минути Григор пропусна още един мачпойнт, спаси брейкпойнт, но при общо четвъртия си шанс бе безгрешен и сложи край на серията си от три поредни загуби срещу американеца.