Бенчо влиза в затвора, ако Цацаратурата докаже, че е ятак на Митьо Очите

Старейшината вече е обвинен за лично укривателство на несебърския бос, а БСП в Общинския съвет се разпадна

Бенчо Бенчев вече е обвинен за лично укривателство на Димитър Желязков – Митьо Очите. В същото време пък стана известно, че групата на БСП в Общинския съвет се разпадна.

По закон Бенчев има тридневен срок, в който да си наеме адвокат и да се яви пред следователя, за да си вземе обвинението, съобщава бТВ.

Ако престъплението се докаже, общинският съветник от гражданската квота на БСП е заплашен от затвор до 5 години.

До днес Бенчев беше разпитван само като свидетел по разследването за организираната престъпна група, ръководена от Димитър Желязков – Митьо Очите.

Социалистът от гражданската квота остана без зам.-председателското място в местния парламент, но остава общински съветник, защото е избран поименно.

БСП пожертва групата си в Общинския съвет в Бургас, за да изключи от редиците си бизнесмена, който беше арестуван заедно с Митьо Очите в Турция.

Появиха се информации, че той е бил приет в болница в прединфарктно състояние. Нито едно лечебно заведение не потвърждава Бенчев да е под наблюдение или да бил преглеждан, макар самият той вчера да заяви, че до него има лекар. Днес телефонът му вече е изключен.

От София пък бургаските социалисти са получили инструкция да не коментират повече темата пред медиите. Също толкова несговорчиви са и от формацията „Сила” в Несебър, чийто общински съветник Пейко Янков все още се издирва за участие в организираната престъпна група на Митьо Очите. Неговият съпартиец и председател на ОбС Румен Кулев заяви, че не знае нищо и не се интересува от личните работи на Янков.

Доста по-словоохотлив пред журналистите беше бившият депутат от ДПС и бизнес партньор на Бенчев – Несрин Узун.

Той се определи като „жертва на добротата” на приятеля си. „Аз бях се настанил в съвсем друг хотел, в друг квартал на Истанбул по друг повод. И след вечерята, на която бяхме с г-н Бенчев, аз вместо да го оставя да се прибере до хотела си с такси, понеже ми е много добър приятел, го взех с моята кола, за да го оставя до неговия хотел. Когато пристигнахме пред хотела вечерта, видяхме, че беше арестуван от турските власти въпросният български гражданин, който се е търсел чрез „Интерпол”, разказва Узун.

Той познавал Димитър Желязков, но не знаел дали има апартамент в сградата, в която е съдружник с Бенчо Бенчев и Георги Манев. Узун давал своя апартамент в луксозната кооперация под наем.

„Апелирам за чистотата на политическата класа. Има хора в нея, които са склонни бързо да печелят пари, защото са влезли в нея случайно“, каза пък в студиото на „Тази сутрин” бившият шеф на НСБОП ген. Румен Миланов, който лично е разследвал действията на Митьо Очите в периода след атентата от 2001 г., при който загина жената на несебърския бос.

„Криминалният сюжет е продължение на другия сюжет. Този сюжет не е въпрос за личното имущество на политиците, това е един процес, който го прокарахме от уникалния процес държавната собственост да стане частна. Нима този проблем с връзките на Бенчев, Узун и Желязков е първият? Не е първия, не е само БСП”, допълни антимафиотът.

Според него за да има човек като Желязков влияние по морето, „ние като държава не сме се справили”. Той призна, че и през 2001 г., и днес разследващите, прокуратурата и съда не разбират достатъчно добре процесите в подземния свят.

Така и вече е „почти невъзможно” да се стигне до босовете, а голяма част от бизнеса им вече е в „белия сектор”. Фирмите с участие на политици, пък, „може би са един от инструментите на избелването”. Така се появяват и черните партийни каси, с които после се купуват гласове.