Борислав Сарафов е избран за и.д. главен прокурор

Прокурорската колегия на ВСС избра Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Вчера с указ на президента Иван Гешев беше освободен от поста.

Борислав Сарафов бе избран за изпълняващ длъжността главен прокурор. На извънредното заседание прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) подкрепи началника на националното следствие с 8 гласа „за“ и един „против“.

На 15 юни президентът Румен Радев подписа указа, с който освободи Иван Гешев от поста. В понеделник 16 от членовете на ВСС гласуваха за отстраняването на Гешев. 4 бяха против.

В срок от 7 дни след издаването на указа на президента ВСС трябва да открие процедура за избор на нов главен прокурор.

От Българския Хелзинкски комитет (БХК) излязоха със становище, в което се казва, че прокурорската колегия на ВСС няма правомощия да избира главен прокурор. „Това е превратно упражняване на власт. Главният прокурор на републиката се избира от пленума на ВСС, който изпраща предложение на президента за назначаването му. Тази процедура следва да бъде приложена по аналогия и спрямо избора на временно изпълняващ длъжността“, се казва в становището на БХК.

dw.com

снимка :

Биволъ