Вижте изборите в Турция и си мислете за изборите в България

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е спечелил предсрочните президентски и парламентарни избори в страната.

Може ли приятелят на Бойко Борисов да не спечели ?!

Той получи 52.7% от гласовете, сочат първите резултати, базирани на около 90% от преброените бюлетини, предаде Анадолската агенция. След него е кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), Мухарем Индже, с 30 на сто. Трета е бившият вътрешен министър Мерал Акшенер със 8.4% от вота, следвана от кюрдския кандидат Селяхатин Демирташ (7%). По първоначални данни избирателната активност е била рекордните 85%.

Очертава се категорична победа за управляващите и на парламентарните избори – над 55.6% за Партията на справедливостта и развитието(ПСР), на която Ердоган е съосновател, и коалиционният им партньор от Партията на националистическото действие (ПНД). Партията на Ердоган се очаква според това преброяване да получи 389 места, а коалиционният му партньор ПНД – 54.

Изборите протекоха при напрежение между турските власти и организации, изпратили наблюдатели на вота. Анадолската агенция обяви, че 10 европейски граждани са били арестувани и ще бъдат изправени пред правосъдието, защото са се престорили на наблюдатели и са опитали да се намесят в изборите. Опозицията и неправителствени организации обявиха преди вота, че ще имат над половин милион представители, които да следят изборния процес из страната и да се уверят, че ще е честен. От представители на Добрата партия в Ерзурум идват и съобщения, че местният ръководител на партията е бил убит заедно с други двама при престрелка в изборна секция.

Град Суруч, окръг Шанлъурфа, се оказа сцена на предполагаеми изборни нередности. Турски медии разпространиха твърдения, че в една от изборните урни в Суруч е имало „масов вот“, а също и че членове на различни секционни комисии са били удряни.

Опит за подмяна на бюлетини пък е осуетила турската полиция, предаде БНТ, като цитира в. „Джумхуриет“.

След сигнал униформени са заловили 4 чувала с предварително подпечатани бюлетини, с които трябвало да се подменят бюлетините на реално гласувалите в избирателни секции в училище в Суруч.

Опозицията твърди, че на места достъпът на гласоподаватели и наблюдатели е бил възпрепятстван. Тя също даде гласност за случаи на физически нападения. При едно от тях е пострадал кандидат-депутатът и заместник-председател на Добрата партия проф. Юмит Йоздаг.

Историята е позната …

Двама депутати от ГЕРБ – Иван Божилов и Станислав Иванов, неправомерно присъстваха в Общинската избирателна комисия по време на преброяването на гласовете в София през 2011 г., бяха извършили закононарушение. Те обаче не бяха наказани. Централната избирателна комисия (ЦИК), не  събра необходимия кворум от 2/3 и не се произнесе по случая.

Е, защо при новата власт в Турция да е различно …

Очаквайте и през 2019 г. на местните избори да е подобно …

Свободен автор-Философът