Всички са възмутени от прегърнатите мъже, а на никой не му пука, че умират жени от побой

Хората се възмущават от прегърнатите мъже, но не и от насилието. Обществото се опитва да стреля по изкуствени патици, коментира социологът Мира Радева

Никой не се възмущава от това, че всеки ден умира една жена от побой, но всички са възмутени от една листовка с двама прегърнати мъже, каза социологът Мира Радева в предаването „Лице в лице” по бТВ.
„До голяма степен насилието в семейна среда е породено от мълчанието на жената. Българското общества върви в погрешна линия, непрекъснато се опитва да стреля по изкуствени патици и лесно се манипулира“, заяви социологът. Тя коментира последните случаи на насилие над жени.
Според нея истинският път е превенцията – как да не създаваме условия в самото общество, така че агресията и насилието да са приемлив начин на поведение.
„Това нещо ни даваше Истанбулската конвенция, като основни насоки. Там акцентът беше сложен върху това така да се възпитават децата в семейството и в училище, че да изграждат ценности на толерантност и срещу агресията”, заяви Мира Радева.
Според нея в това е и връзката с идеите на френския президент Еманюел Макрон в призива „За европейско обновление” . Радева обясни, че според нея Макрон поставя много важен въпрос – защо разглеждаме ЕС като пазар.
„Истинският център на ЕС са ценностите, борбата за определени идеали. Когато пренебрегнахме Истанбулската конвенция ние се наредихме на опашката на нецивилизованите общества в Европа”, каза още Мира Радева.