Драма край Меден рудник: Баркониери принудени да си режат мрежите

Инспектори от ИАРА принуждавали хванатите до помпената станция на Мандренското езеро край Меден рудник бракониери да си режат мрежите. Рибарите обаче налитали на бой

Бракониери от Бургас ронят сълзи, защото инспекторите от ИАРА ги обричат на глад. Служители на агенцията по рибарство и аквакултури се похвалиха пред репортера на бТВ Лора Стаматис, че принуждавали нещастниците, хванати да ловуват незаконно във водите на Мандренското езеро да си кълцат мрежите и да пускат рибата, която са си наловили. Четири лодки са били конфискувани само за три дни, а ловът на бракониери бил денонощен.
Константин Дамянов се обаче се оплака пред камерата на бТВ, че бракониерите били агресивни и това затруднявало проверките.
На кадрите, които бяха показани в ефир, се виждат схлупени къщурки, а в далечината небостъргача в „Меден рудник“. Там в тръстиката бракониерите си направили имения. Заградили ги така, че държавните служители да не могат да ги изненадат. Когато инспекторите ги нападнат, те си имали портали, през които минавали с лодките и така се изплъзвали от преследвачите си.
Проверките ще продължат и ще станат постоянни, докато има бракониери, закани се обаче главният секретар на ИАРА Сергей Костадинов.
Той уточни, че принуждават браконеирите да нарежат собственоръчно мрежите си, за да не могат да ги използват отново. Освен това ги карат да върнат рибата в реката, ако има шанс да оцелее.
Дали обаче, ако останат без мрежи и риба бедните бракониери ще оцелеят, като нямат други доходи? Това естествено не вълнува инспекторите, чиято мисия е да гонят гладните рибари, ловуващи без разрешение.