„ЕВРОХОЛД БЪЛГАРИЯ“ АД СЪДИ „БИВОЛЪ“ ЗА РЕКОРДНИТЕ 1 МЛН. ЛВ.

Искът е заплаха за свободата на словото, обяви адв. Александър Кашъмов пред членове на АЕЖ – България, Европарламента и „Репортери без граници“

 
https://bivol.bg/%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d1%85%d0%be%d0%bb%d0%b4-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b0%d0%b4-%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d0%be%d0%bb%d1%8a.html

Голяма българска фирма съди Сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ за рекордната сума от 1 млн. лв.

Това обяви адв. Александър Кашъмов по време на дискусията на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България и Представителството на Европейския парламент в България „Злоупотреби със съдебни дела срещу журналисти и активисти: Европейският отговор“. Кашъмов, който е признат за един от най-глемите специалисти по гражданско и европейско законодателство, е ръководител на правния екип на „Програма Достъп до обществена информация“ и правен защитник на медията ни. Директорът на „Биволъ“ Асен Йорданов е получил съответната призовка на 8 декември 2021 г., от която става ясно, че ищецът е компанията „Еврохолд“.

Адв. Александър Кашъмов участваше във втория панел на дискусията, посветена на опита на българските средства за масово осведомяване и неправителствени организации (НПО) в съдебните дела срещу тях.

„Преди малко чухме за пример от Португалия, където медия е била съдена за половин милион евро. Ето че вече това се случва и в България – една фирма, която се е самоопределила като най-голямата фирма в България, която е на фондовите борси и т.н. и която влезе в енергетиката, доколкото разбирам, е завела дело определя своя интерес на стойност 1 милион лева срещу Сайта за разследваща журналистика „Биволъ“.

Адв. Александър Кашъмов

Според адвоката на „Биволъ“ компанията е посочила материал на медията ни като основание за иска.

„Като искът е предявен като частичен за критична публикация . Твърдението на фирмата е, че всъщност тя била претърпяла загуби, и пропуснати ползи вследствие на разследването на „Биволъ“, обясни Александър Кашъмов.

„За съжаление, подобни искове не са изключение и те започнаха да се появяват все по-често в България“.

Същевременно директорът на Сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ е получил призовка в сряда, на 8 декември 2021 г., от която става ясно, че става дума за иск от страна на застрахователната компания „Еврохолд България“ АД (адрес: бул. „Христофор Колумб“ 43, София).

Скандалното е, че искът идва в деня, в който АЕЖ – България и Представителството на ЕП в София организираха тематичната дискусия, посветенa на т.нар. случаи за SLAPP (strategic lawsuit against public participation). Освен адв. Александър Кашъмов, в нея участваха също юристът Симона Велева, която е експерт по конституционно и медийно право, журналистът Росен Босев (член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти – България) и адвокатът Регина Стоилова.

Преди тях за зачестилите съдебни атаки срещу журналисти и активисти в ЕС говориха международни участници: Тимо Вьолкен, член на Европейския парламент (Германия, С&Д) и докладчик на Комисията по правни въпроси по темата на събитието; Луиз Кварч, съветник по правни въпроси и политики, ГД „Правосъдие и потребители“, Еврокомисия; Жюли Майечак, ръководител на брюкселското бюро на „Репортери без граници“ и Джесика Ни Мхайнин, ръководител „Политики и кампании“, Индекс на цензурата.

Рекордна цена на иск в България

Искът е подаден към Софийски градски съд (СГС) (вижте снимката на съответното съобщение долу). Сумата по иска е безпрецедентно висока за България финансова претенции към средство за масово осведомяване.

„Тази стойност е най-високата цена на иск, която съм виждал в своята практика от 21 години – този иск е предявен като частичен, но самият оповестен размер е сам по себе си плашещ и създава опасност от цензура“, коментира за „Биволъ“ адв. Александър Кашъмов.

Много дела срещу журналисти в България приличат на съдебен тормоз

Според юриста оттук-нататък защитата на медията ни има едномесечен срок, за да „направим писмен отговор и да представим нашите доказателства и да направим доказателствени искания“.

„Биволъ“ като сериозна медия разполага с такива доказателства, като „Еврохолд“ има претенции към серия цялата серия материали на „Биволъ“ със споменаването им.

Съобщението на СГС Скрийншот: “Биволъ”

„Това според мен е опит да се създаде много лош прецедент от гледната точка защита на свободата на словото“.  

Наблюденията на Кашъмов показват, че през последните няколко години се увеличават опитите на различни фигури в обществения живот да се опитват да избягват критичните публикации и да цензурират медиите

„под претекста, че свързаните с тях фирми търпят загуби“.

„Тази тенденция е много опасна и за мен категорично несъответна на високия стандарт за защита на свободата на словото, който е поставен в Европа“, ообобщи позицията си адв. Александър Кашъмов.

Кога „Биволъ“ е споменавал „Еврохолд“?

Припомняме, че през годините „Биволъ“ е имала няколко серии публикации за „Еврохолд“, включително и за сделката им за придобиване на електроразпределителното предприятие (ЕРП) „ЧЕЗ България“ от чешкия държавен електроенергиен концерн ČEZ a.s.

Тази година имаше публикации през юли и септември. Първата е от 28 юли 2021 г. относно номинирания за кандидат за министър-председател на Република България от ПП „Има Такъв Народ“ (ИТН) Николай Василев. Статията беше озаглавена: „Връзката на „Еврохолд“ с Агент Румянцев на ДС и руската ВТБ“.

Това което Биволъ разкри обаче е, че “Еврохолд България” АД е било пряко финансирано през годините от тайни фондове на бившата ДС и нейния легендарен “Агент Румянцев” на Първо главно управление /ПГУ/, или по-известен като знаков български банкер и бизнесмен от Прехода – Атанас Тилев.

Връзката на “Еврохолд” с Агент Румянцев на ДС и руската ВТБ

Особено интересни за националната сигурност на страната са обвързаностите и тайните взаимоотношения на “Еврохолд” с руската Внешторгбанк (ВТБ), известна като банката на КГБ за задгранични операции. Неслучайно именно ВТБ беше замесена и в най-скандалните приватизационни сделки на ключови български икономически преприятия, като БТК (Виваком) и БулгартабакАрхив публикации за ВТБ (вижте публикацията долу). 

Припомняме, че тогава на пресконференцията на ИТН и Николай Василев, на която бившият министър в НДСВ оттегли кандидатурата си за премиер, „Биволъ“ публично пред всички медии го попита за евентуалните му връзки с Атанас Тилев, за което има и видеоматериал от камерите и смартфоните на „Биволъ“, публикуван в страницата на медията във Фейсбук (вижте видеото).

Зад сделката за ЧЕЗ: Асен Христов е скрит собственик на ПОД “Бъдеще”

Втората беше публикувана на 8 септември 2021 г. със заглавието: „Зад сделката на ЧЕЗ: Асен Христов е скрит собственик на ПОД „Бъдеще“. Материалът на базата на документи разкрива, че Главният акционер на “Еврохолд” “Старком Холдинг” има скрита собственост в ПОД “Бъдеще”, което също е акционер в “Еврохолд”. Това става чрез т.нар. кол опция или споразумение между номиналният собственик на “Бъдеще” и собственикът на “Старком” Асен Христов за придобиване на всички дялове на люксембургската фирма Medianet Industries срещу едно евро. Тази форма на скрита собственост повдига много въпроси за редовността на финансирането на групата, която купи ЧЕЗ, както и за закононарушения при декларирането на реалния собственик на пенсионния фонд.

За оня запис, рекламата и една голяма гръцка салата с узо

През 2020 г. бяха публикувани две публикации, в които косвено се споменава „Еврохолд България“ и то – от бившия-министър председател на Република България и лидер на ПП ГЕРБ – Бойко Борисов.

Единият материал на „Биволъ“ касаеше проверката на аудиозаписа, в който експремиерът споменава „Еврохолд“ и проверките срещу дружеството. Става дума за статията: „Експертна лаборатория: Записът на Борисов не е подправен или манипулиран“.

В този материал на „Биволъ“ само с едно изречение се споменава изтеклият в медиите телефонен разговор на бившия министър-председател от 28 юни 2018 г., в който той говори за евентуалната намеса в работата на независими институции като Комисията за финансов надзор (КФН),  за да се “размаже” собственика на Еврохолд“. 

Експертна лаборатория: Записът на Борисов не е подправен или манипулиран

В още една коментарна статия “Биволъ” пише за езика на омразата, който използва експремиерът Бойко Борисов, в това число и по отношение на представителите на едрия бизнес в България. Статията е озаглавена: “За оня запис, рекламата и една голяма салата с узо”. В него авторката само цитира изрично думите на доскорошния министър-председател, изречени в изтелия телефонен запис от 2018 г.:

„Раздуйте това, че вкарах КФН по „Еврохолд“, на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно“

Поредният съдебен иск срещу Сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ е още едно потвърждение за 112-тото място в Индекса на свободата на словото, което заема България в класацията на “Репортери без граници”.

Дискусията на АЕЖ и Представителството на ЕП в България (Снимка: Euractiv)

Медията ни ще продължи да информира читателите за най-важните казуси, свързани с корупцията или други злоупотреби в България.

Медията ни ще си защитава правата както пред българския съд, така и пред международните организации, които се занимават с проблемите, свързани със свободата на словото и медиите.

Заглавна снимка: “Капитал”