Затягат мерките заради заразата с коронавирус, ще блокират ли Бургас?

Ако прехвърлим 100 заразени с коронавирус, променяме мерките и модела си на работа, каза шефът на Националния оперативен щаб. Остава само да блокират и Бургас

Ако прехвърлим бройката от 100 заразени в България, ще преминем на друг модел на работа, защото навлизаме в друга фаза на разпространение на страшния коронавирус COVID-19, заяви шефът на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет.
За засилени мерки заговориха и в областта, след като 39-годишна готвачка от Карнобат се озова в инфекциозното в УМБАЛ Бургас с коронавирс. „Забърсала“ го докато си изпълнявала служебните задължения в Банско. Завръщането й в родния град обаче предизвика страшна олелия. Десетки са под карантина. Остава само да блокират и Бургас като планинския курорт.
В същото време шефът на Детското отделение в Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров разби на пух и прах теориите на кризисната троица за мерките, които щели да спрат заразата. В Банско няма епидемия и блокадата на града от епидемиологична гледна точка е безсмислица, отсече той.
Да се затваря целият град е проява на сила, но е безсмислено, обясни специалистът. Добре би било хирургът ген. Венцислав Мутафчийски, който е и шеф на Националния оперативен щаб да посъветва с него вместо да стресира хората с блокадите на пътищата и изолацията!
Мангъров разкри, че за да спре епидемията, трябва поне 70% от населението да преболедува и да изгради антитела. Всъщност никой не знае колко процента от българите вече са преборили коронавируса, тъй като при по-голямата част от хората заразата преминава без видими симптоми.
Оказва се, че ръкавиците, които стресираните хора си слагат, могат да им донесат само гъбички, а маските, които спекулантите им пробутват на ужасно завишени цени пазят само от бактерии. Вирусите са с много по-малки размери и не ги спират платнените превръзки. Носенето на маска дава само измамна сигурност, че човек едва ли не е защитен, а всъщност е като рицар без броня, коментира доцентът.