Какви ги стори Хартиената коалиция на тези избори – купуване, преливане, манипулация на изборни резултати.

Намирам за напълно логично и нормално ППДБ да не избързват с публичната реакция на изборите. Особено при доказателства за манипулации. Логично е да се предположи, че изказването ще включва и признаване на изборните резултати, а това означава приемане на всичко, което хартиената коалиция направи – с купуване, преливане, манипулация на изборни резултати. Уж видео отразяването на преброяването било ОК, но работили под половината от камерите, уж нямаше проблеми с хартиеното гласуване, пък 80 процента от протоколите сгрешени – данните бяха за Пловдив. Никой не повдига въпроса за одит на работата на Информационно обслужване, като се приема априори, че събирането и обобщаването на резултатите от секции е безпроблемно, а то става със софтуер, който не е независимо одитиран.
В този смисъл, първата реакция е много важна – защото е увод към по-нататъшното поведение – евентуални преговори при съставяне на правителство и изобщо маневриране.
Да не говорим, че трябва малко време да се овладеят емоциите и да се намери точното съотношение между разум и интереси, между отрицание и позитивизъм. Не вярвам, че изборните резултатите могат да бъдат променени, нито реално оспорени – Системата се е защитила отвсякъде. Но трябва да се даде гласност и изрази позиция, защото утре манипулатори и манипулирани ще трябва да разговарят.
Факт е, че до сега никога не са оспорвани изборите, и също така ноторен факт е, че доказателствата за това се държат от служебно правителство, разследващи органи и прокуратура – а те няма да ги дадат.
За това предполагам, че ППДБ ще си оставят някакъв простор за по-нататъшно развитие на първоначалната реакция, но ще трябва да изразят позиция по всичко онова, което предупреждаваха, че ще се случи с връщането на гласуването с хартиена бюлетина и премахването на машинното гласуване /по същество те станаха принтери/.
Остава по-големият въпрос – какво да се прави.
Не виждам как Борисов може да влезе в ролята на обединител, а пък ППДБ в ролята на грехоопростители. За това, да не губят време, ами да си правят хартиената коалиция, която си е пар екселанс Магнитски и да чакат третия списък. Но не се надявайте нещо да се промени, дори ако Борисов бъде включен в третия списък. Най-много да се оттегли на по заден план и да управлява зад кадър.
Добре е ППДБ да си направят анализ на грешките, защото не всичко, което се случи е плод на чужди, а не на техни грешки. Вчера писах по темата. И да вземат нужните решения – защото местните избори са най-важните.