Карнобатският алкохолен бос Миню обеднява, запорират му имотите?

Запор вече е наложен на цялото имущество на хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиеви

Прокуратурата ще поиска запор на имуществото и на алкохолния бос Миню Стайков, съобщи Сотир Цацаров.

Вчера стана ясно, че запор вече е наложен на имуществото на хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиеви, информира бТВ. Сотир Цацаров и новото ръководство на МВР бяха изслушани от парламентарната комисия за борба със сивата икономика.

Арабаджиеви все още са издирвани от Интерпол. Те не са правили опит да се свържат с МВР или с разследването. Според прокуратурата в момента Арабаджиеви изясняват какви доказателства има обвинението, за да преценят какви действия да предприемат.

„В две от фабриките у нас за цигари без бандерол работниците са чужди граждани от бивши социалистически републики. Живеят изолирано във фабриките”, заяви Цацаров.

Той допълни, че обектите са имали сериозна охрана, системи за наблюдение, а в Карнобат са били установени и модерни дизелови генератори, които гарантират непрекъсната работа.

Главният прокурор съобщи, че в Унгария, Испания, Полша и Гърция също са разбити фабрики за производство на нелегални цигари. „На база на данните от ГДБОП можем да кажем, че машините са от български производители, транспортирани към Унгария. Във фабриките работят български работници и специалисти“, обясни Цацаров.

Заместникът на главния прокурор Иван Гешев пък съобщи, че цялото имущество на семейството на Ветко Арабаджиев е запорирано.

Той припомни, че Ветко и жена му са обявени за издирване, информира Нова телевизия.

В края на август беше извършена специализирана акция в офисите на хотел „Маринела” в София и хотел „Марица” в Пловдив, собственост на Ветко Арабаджиев. 10 души, сред които и синът му Вълчо, бяха задържани. При претърсвания на хотели, офиси и домове беше открита голяма сума пари, а много от банкнотите са били в кутии за обувки. Интерпол издаде червена бюлетина за издирването на Ветко и Маринела Арабаджиеви, за които се предполага, че са в чужбина.

Незаконно придобитото имущество, което се конфискува от държавата, се съхранява в складова база между селата Горни и Долни Богров. В повечето случаи това са изключително скъпи автомобил и или техника.

Най-големите суми безотчени пари се трупат от наркотрафик и контрабанда, категорични са експертите. Следва прането на пари. Мрежите са едни и същи, само лицата се сменят, разказва основателят на бюрото за финансово разузнаване Николай Иванов.