#Кой погребва бизнеса, токът поскъпна с 203%

Българските предприятия намалиха производството си наполовина, затварят защото токът е три пъти по-скъп у нас, отколкото в Европа… Ще скочат ли цените?
Цената на тока за бизнеса скочи шокиращо. Увеличението е с 203% в сравнение с миналия петък. На българската борса мегаватчас в категорията е 196 лева.
Цената в Европа е 70 лева за мегаватчас, което е близо 3 пъти по-евтино, отколкото у нас.
Големи български предприятия днес намалиха производството си наполовина, съобщава Нова телевизия. Бизнесът е категоричен, че утре ще спре работа, ако цената е толкова висока.
Според Асоциацията на работодателите в България, тази ситуация се повтаря системно. Така нашите фирмите плащат в пъти по-скъп ток, отколкото конкурентите им в Европа.
Индустриалците отново поискаха оставката на шефа на НЕК. Те обвиняват Петър Илиев в лобизъм. И смятат, че умишлено влияе на цените в полза на голям играч на енергийния пазар.
„До 100 лева може би ще бъде поносимо за производствата. Над тази цена производствата не са ефективни и няма да могат да изпълняват своите задачи. Утре отново ще работим на 50%, защото имаме поръчки и договори, които трябва да се изпълняват. Всяко закъснение води до неустойки”, заяви инж. Живко Петров, който е прокурист в „Чугунолеене” – Първомай.
Токът поскъпва заради стремежът да изпълняваме европейските изисквания за конкуренция на пазара на електроенергия в България и ограничаване на монополното положение на Българския енергиен холдинг. Ценовият шок обаче е на път да срине българската икономика. Заводите работят на загуба, за да не плащат неустойки, но това ги прави неконкурентоспособнни на външния пазар. Ако се стигне до фалит на заводи, стотици хиляди българи ще бъдат принудени да бягат от родните си места и демографската картина ще се окаже още по-катастрофална от тази, която ни представят статистиците. България си отива, предадена или по-точно казано продадена от своите управници, пардон еничари.