#Кой се опитва да ни върне тираните

Спри, огледай се и … ако не идва ГЕРБ, продължавай напред, шегува се Любомир Кольовски

Свидетели сме на опитите на един екземпляр с тъмно минало да възстанови султанското статукво, като го облече в парадната униформа на някакви неясни, но благи намерения, сподели във фейсбук журналистът Любомир Кольовски.

„Жаравата се разгоря и температурата се вдигна. Традиционно за чествания на събития от нашата история. Угодни за едни, неудобни за други. Безразлични и досадни за трети. Празници и чествания, които носят дивиденти за първите, вторите и третите. Или пък им отнемат проценти от печалбите и добавената стойност на политическия тарикатлък“, коментира Кольовски.

„Казвам всичко това по повод и причина на патетичните и пламенни публицистични прояви на десетки и хиляди автори за част от които 3 март е резултат от имперските амбиции на Русия да ни приватизира или да подчини територията на своите интереси. Други разсъждават наобратно – че Русия ни е освободила, защото руснаците много ни обичали, ей така, по християнски, по православному и по славянски. Малко бяха гласовете по средата – че Руската империя реставрира Третата българска държава, въпреки жалкото състояние на артефактите с петвековна история“, добавя журналистът.

„През тия пет века, братя и сестри, населението на Османската империя е било подложено на жесток терор, който терор е осигурявал комфорта на султана. И всички са били длъжни да обичат и боготворят едноличния си господар, който ги е владеел физически, икономически, политически и сексуално дори“, припомня той.

„Слава на Бога, тия времена отминаха! Отминаха и съпътстващите ги нрави. Но останаха мераклиите да реставрират тия мерзки обичаи на някогашните владетели – тирани, сатрапи и други видове диктатори. Ние, нашите бащи и деди, нашите деца и внуците на някои от нас днес сме свидетели и потърпевши от опитите на един екземпляр с тъмно минало да възстанови султанското статукво, като го облече в парадната униформа на някакви неясни, но благи намерения“, коментира Кольовски.

„Сигурно и вие сте разбрали зловещата същност на тая неандарталска реставрация, която неминуемо ще доведе до възстановяване на пещерното законодателство и жестокия примитивизъм на джунглата. Спри. Огледай се! И, ако не идва ГЕРБ, продължавай напред!“, добавя той.