Комисията „Боташ” праща доклада си в прокуратурата

Депутати настояват за предоговаряне на договора между държавните газови компании на България и Турция „Булгаргаз” и „Боташ”. Това се казва в заключителния доклад на временната парламентарна комисия за разследване на сделката между двете дружества. От ПП-ДБ настояват събраните данни да бъдат изпратени също така за проверка в ДАНС и прокуратурата.

Комисията се занимава три месеца с изключително голям обем от документи и този вторник беше разгледан окончателния доклад на комисията. Това коментира депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски.

Според него, изключително притеснителни са фактите, изложени в доклада.. „Всички партии видяха какво се е случило в това споразумение между „Булгаргаз”, „Боташ” и „Булгартрансгаз”. Едни капацитети под никаква форма в момента не се използват, но се заплащат заради изключително голям обем, заявен от „Булгаргаз” за доставка на природен газ. Реално доставката се извършва и трябва да стане по метода „Булгаргаз” да купува втечнен газ, разтоварва в турски води и след това го купуваме обратно на българо-турската граница. За цялата 2023 г. от възможни 14 кораба реално са доставени кораб и половина”, поясни Рибарски.

По този договор България плаща такси в размер на около половин милион долара на ден независимо дали се използва този капацитет и дали се пренася реално газ. Докладът на комисията ще бъде изпратен и в КЕВР, за да се запознаят с него. Ако договорът бъде прекратен предсрочно, неустойката, която трябва страната да плати е милиарди, посочи още Радослав Рибарски.