Навлизаме в бърза писта и годините на успокоение и ленинност в условията на валутен борд могат да окажат лоша услуга

Ilian Vassilev

Има много хора, които още си мислят, че светът се развива съгласно теориите и идеологиите. Следя темата с влизането ни в еврозоната и ЕРМ2. Най-голямото предизвикателство, съответно риск за българските граждани, е именно какво се случва до юли 2019 година, преди да влезем в предверието. Ако нещата се случат съгласно нашите очаквания. Заклинанията на някои „юнаци“ и „разбирачи“, че няма проблем с фиксиран курс и съотношение на левовата маса към еврото, през цялото време на предверието не се вързва с намеренията на посочените по-горе институции да провери степен на сходимост или съвместимост, нещо като институционален, политически и прочие стрес тест на българската финансова и банкова система. Защото твърдият борд не е панацея, както виждате в банковата система има „гнили“ ябълки – КТБ е пример, но има много компромиси, които БНБ е правила през годините и прави и сега.
Именно в този контекст е много важно БНБ и правителството да са пределно точни в комуникацията на всякакви събития, включително на отпечатването на новите банкноти от 100 лева. Инфлацията не се случва само заради обективни фактори, но и заради срив на доверие от лоша комуникация, заради окачванията за такава и застраховките срещу бъдещи повишения със сегашен ръст и т.н/ И тук борда нищо не може да направи.
Да не говорим за парична политика и икономически растеж – темповете са недостатъчни за реална конвергенция на страната в еврозоната.
Изобщо навлизаме в бърза писта и годините на успокоение и ленинност в условията на валутен борд могат да окажат лоша услуга.

Фейсбук