На извънредно заседание днес Бюджетната комисия прие нови мерки

Държавата ще поеме освен 60% от РЗ на служителя и социалните осигуровки, дължими от работодателя, съобщи Менда Стоянова.

Три поредни месеци всички, които са в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица ще могат да получат безлихвен кредит от 1500, като срокът на погасяване е най-малко три години. Пакетът включва и финансиране на малки предприятия до 100 хиляди лева отново с гратисен период от пет години и срок на заплащане 10 години, което ще даде възможност на малките предприятия да възстановят дейността си.   За срока на извънредното положение хора, които са на борсата да могат да работят по трудови договори при селскостопанските производители без да губят своите обезщетения от фонд „Безработица“.

Глобите ще се редуцират. Глобата за нарушението на мярката за карантина ще си остане 5000. Но една разходка в парка например, ще струва 300, при повторно нарушение ще е 1000 лева. Всички държавни органи  трябва да освободят от наеми или такси за ползване като тротоарно право или тържище своите наематели за срока на извънредното положение.