Обратното броене за „Борисов III” започна

Гинка продава ток за 12 хил. лева, как ще управлява бизнес за 2 млрд. лева, чуди се бургазлията Атанас Зафиров

Протест срещу сделката с ЧЕЗ и цялостното управление на правителството прерасна в сблъсъци и блокада на центъра на София, съобщава bTV.

Гневни българи вдигнаха черен плакат с надпис „Те поГЕРБиха България“. Хората скандираха пред прозорците на сградата на Министерския съвет „Оставка“.

Протестът беше организиран от Движение „Българската пролет“ и партия „Възраждане“ и подкрепен от БСП.

Протестиращите настояха за прозрачност на сделката с ЧЕЗ и се обявиха срещу корупцията. Настояха да връчат исканията си в Министерския съвет, но бяха спрени от полицията.

Появиха се информации за тежко пострадал полицай. От МВР обясниха, че служителка на жандармерията е била леко ударена.

Бойко, страхливецо, не се крий от народа. Не се крий в Министерския съвет, не се крий в Европа. Защото ти искаш да приватизираш нас, българите, да ни превърнеш в роби. Защото зад Гинка се вижда само един човек- и това е Бойко. Оставка!”, каза народният представител от „БСП за България” Стоян Мирчев по време на митинга против сделката за ЧЕЗ.

„Протестът днес е начало на поредица от такива протести. Обратното броене за това управление започна! Въпросът вече не е дали, а кога. Ясно заявихме, че колкото по-бързо правителството подаде оставка, толкова по-добре за бъдещето на България“, заяви пред Bulgaria ON AIR членът на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Зафиров.

По-рано днес политически партии и неправителствени организации поискаха разваляне на сделката за ЧЕЗ и поемането на електроразпределителното дружество от държавата, както и оставка на целия кабинет „Борисов 3“.

Според социалиста Атанас Зафиров днес е бил разбит още един голям мит – че БСП е сама в тези протести. Той посочи, че редом до Столетницата са много партии.

„Разбира се, че БСП иска да свали кабинета, това е работата на всяка опозиция. БСП винаги е готова да участва в управлението на държавата. Зад цялата тази неразбория с ЧЕЗ стои Бойко Борисов и неговият кабинет“, категоричен бе гостът в предаването „Денят ON AIR“.

По думите му чешката страна търси най-високата цена за продажбата на дружеството и основният мотив е финансовият, а негативът ще бъде обран от българското население.

Зафиров обясни, че експерти на БСП са изчислили капацитета на продадената енергия на свободния пазар от компанията на Гинка Върбакова, която спечели конкурса за закупуването на ЧЕЗ. Според изчисленията ставало въпрос за около 12 хил. лева.

„Как фирма с такива обеми има самочувствието да управлява бизнес за 2 млрд. лева? Някой се опитва да ни прави на будали“, заяви Зафиров и добави, че от БСП настояват прокуратурата да се занимае с произхода на парите, с които трябва да бъде закупено електроразпределителното дружество.

Отказът на правителството да ратифицира Истанбулската конвенция той определи като поредната проява на лицемерие. От БСП щели да продължат да искат референдум по темата за гласуването на спорната конвенция.