Политици купуват имоти. Казусът „Артекс“

Разследване на Антикорупционен фонд разкрива интересни факти във връзка със закупуването на недвижими имоти от министъра на правосъдието Цецка Цачева и депутата Вежди Рашидов в елитния столичен квартал Изток. Съмнение будят цените, на които са закупени жилищата според нотариалните актове. Цената на квадратен метър в района често надхвърля 2 000 евро за квадратен метър. На далеч по-ниски цени са обаче закупените от министър Цачева и депутата Вежди Рашидов.

Вижте видео материала по казуса:

Сделката на министър Цецка Цачева

През юли 2018-та министър Цачева закупува от строителната фирма „Артекс“ апартамент с площ 199 квадратни метра. С допълнителните гараж и таванско помещение площта достига 233 квадратни метра. Цената, която министърът е платила през юли, когато сградата е била на етап „груб строеж“, е само 138 хиляди евро или малко над 590 евро за квадратен метър. Седем месеца след сделката апартаментите в тази сграда, която е и една от най-луксозните в района, се продават на цени от три до четири пъти по-високи от платената от Цачева.

Според отдел „Продажби“ на Артекс жилищата на високи етажи в техните сгради се продават на цени около 2 200 евро на квадратен метър без ДДС.

След оглед с брокер на апартамент в същата сграда, получихме оферта близо два пъти по-висока от цената, заплатена от Цачева, за жилище, което е близо два пъти по-малко като площ и на по-нисък етаж. Според брокера на високите етажи цените варират между 2 500 и 3 000 евро за квадратен метър.

Разликата в пазарната цена и цената, на която министърът е придобила своя апартамент само седем месеца по-рано, е между 1 500 и 2 000 евро на квадратен метър или общо между 300 и 400 хиляди евро.

На въпрос на Антикорупционен фонд относно цената по сделката от пресцентъра на Министерство на правосъдието получихме лаконичен отговор по телефона – апартаментът е закупен на етап “груб строеж” и е в съсобственост и ще бъде деклариран по законовия ред и в срок, който все още не е изтекъл.

Три четвърти от апетитния имот са собственост на министър Цачева срещу сумата от 103 500 евро – сума, доближаваща се до тази, която е декларила като спестявания в последната си имуществена декларация.

Сделката с Вежди Рашидов

Имотният регистър показва, че и в тази сделка цената се различава сериозно от пазарната – фирмата на Вежди Рашидов -„Рашидов Пропъртис“ ООД, е купила апартамент и два гаража с обща площ 155 квадратни метра за цена от 90 хиляди евро или 580 евро на квадратен метър.

Потърсихме и депутатът Рашидов за коментар как е успял да постигне такава ниска цена. Отговорът, който получихме, е че предвид незавъшения етап на строежа на този апартамент, както и закупуването на жилища и в други сгради на Артекс, цената е била договорена по този начин. “Фирма „Рашидов пропъртис“ ООД, както и аз лично не разполагаме с информация за търговската политика на „Артекс Инженеринг“ АД, предоставяните цени и отделните търговски отстъпки”, казва депутатът в изпратения до нас отговор.

Съмнения за нередности

От юридическия екип на Антикорупционен фонд ще сигнализират отговорните институции и ще информират обществеността за тяхната реакция.

Ако имате информация за други съмнителни сделки с имоти на политици, споделете я с нас на acf@acf.bg.

https://acf.bg/?p=15397