ПРОСТОТИЯ, НЕЗАКОННИ ПРОВЕРКИ, ИЗЛИШНО ЧАКАНЕ И ОГРОМНИ ОПАШКИ НА ДУНАВ МОСТ – ТОВА Е ЗАГУБЕНАТА БЪЛГАРИЯ

На първият фотос е румънският пункт – празен, няма опашка, няма тирове, няма чакане. Там имат две инстанции – гранична полиция и митница.

На втория и третия фотос се вижда българският пункт с дълга опашка от чакащи тирове.

На българският пункт “работят” не две институции, както е при румънците, а цели 12 (дванадесет!), включително Гранична полиция, Митници, НАП, БАБХ, ДАИ, КАТ, Такси за моста, Винетки, Дезинфекция, Полиция, Тол такси (проект), има и Кантар, там теглят и вземат пари, и всичките тези институции контролират преминаващите коли, автобуси и тирове, карайки ги да чакат с часове.

Контролът на граничните полицаи за български граждани е сложен и бавен, влизане в Мрежата, търсене, сравняване и т.н. В този контрол обаче има “прозорци” с фейсконтрол – тогава няма ползване на компютър, а има бърз преглед на документа за самоличност. Този факт обезсмисля първия начин, защотото евентуалният нарушител просто би могъл изчака прозореца. Значи, налице е трогателна простотия.

В бавенето на Дунав мост участват всички от изброените 11 институции-паразити, дейността на голяма част от които всъщност е незаконна за вътрешна граница в ЕС.

Ето част от незаконните процедури и дейности на Дунав мост:

1.) Граничната полиция на ГКПП не извършва така нар. “минимални гранични проверки” на гражданите на ЕС, както е задължително съгласно европейските регламенти. На такива облекчени проверки подлежат само чуждите (румънските) граждани, а българските – подлежат винаги на обстойни проверки. Това е дискриминация на българи от българи на българска територия.
2.) Служители на Митница Русе ровят в багажниците на преминаващите през пункта автомобили. Съгласно европейските регламенти на вътрешна граница на ЕС това е недопустимо.
3.) Служители на НАП (бялата барака на четвъртия фотос) спират превозните средства и извършват проверка на документите на стоките. Съгласно европейските регламенти това е недопустимо на вътрешна граница на ЕС.
4.) Служители на БАБХ (друга барака с пейка до нея) също спират, проверяват и конфискуват местни продукти, слагат ги във фризер (петия фотос), без да се издават документ за конфискацията. Съгласно европейските регламенти това е недопустимо на вътрешна граница на ЕС.
5.) Служители на Пътна полиция (катаджии) стоят по любимия си начин в патрулка зад ъгъла пред входа на пункта (шестия фотос), и просто си избират кое МПС да изконтролират на излизане от пункта.
6.) Служители на ДАИ също спират и контролират товарни коли, тирове и др. вътре в района на пункта на Дунав мост, което е недопустимо и затруднява трафика на граничния пункт.

Околната среда, инфраструктурата и вида на входа на България (девети, десети и единадесети фотос) са безобразни и добре илюстрират простотията и безхаберието на властите и на обществото у нас.

Проф. Петър Иванов