Ражда се нова държава с името България?

Македонците почнаха да се съгласяват, че сме един народ, държавата им може да се казва „Югозападна България“, коментира проф. Божидар Димитров

На Балканите скоро може да се появи държава с името България. Вижте как македонците почнаха да се съгласяват, че сме един народ. Държавата им може да се казва „Югозападна България“, примерно. Това каза в Код 11-13 по biTelevision историкът проф. Божидар Димитров.

Той коментира и казуса с искането на Македонската патриаршия българската да й стане „църква-майка“.

„Светият синод се измъкна по терлици от една безпрецедентна атака. Направиш ли комисия, чакай резултат, както казват хората, „като ти цъфнат налъмите“. Доста хора забравят, че църквата е отделена от държавата и светски и държавни лица не бива да участват в работата й. Искане да се признае автокефалността на Македонската църква и в същото време нашата църква да стане „църква- майка!“. Ние нямаме нужда от признаване на това нещо“, заяви историкът.

„Ние сме „църква-майка“ благодарение на историята. А и аз сега мога да ви кажа три църкви, които няма да се съгласят с признаването на македонската църковна автономия. Това са Сръбската църква, Руската църква и Вселенската патриаршия“, отсече проф. Димитров.

Според него Гърция няма да се съгласи да има страна с частицата „Македония“ в името. За тях думата „Македония“ е част от гръцкото културно наследство. Да се казва „Югозападна България“, примерно“, предлага историкът.