Тормозят бургазлия заради дълг с изтекла давност

Атанас Атанасов сменил мобилния оператор и след пет години разбрал, че дължи неустойка, а колекторска фирма купила дълга и започнал тормозът

Служители на колекторска фирма тормозят бургазлия заради дълг с изтекла давност. Преди пет години той сменил мобилния си оператор. Едва през пет месеца Атанас Атанасов разбрал, че е длъжник. Оказало се, че трябвало да плати неустойки от 100 лева, тъй като договорът му още не бил изтекъл. Мъжът се оплака пред камерата на Нова телевизия, че събирачите на стари задължения се държат нагло и агресивно. Тормозели го и през почивните дни. В „Здравей, България“ бе излъчен запис, на който се чува как служител от колекторската фирма го пита „Пари ли нямате“ и го нарича бургаски безработник.

Колекторската фирма купила дълга от мобилния оператор през март тази година. През това време обаче задължението на Атанас, което било за 228 лева, вече е с изтекла давност.

„Продаването на дълга не подновява давността. Това е една от най-големите спекулации, с които боравят колекторските фирми“, обясни д-р Марин Киров.

Според експертът по право задължението на Атанасов е погасено по давност.