Втора жертва на коронавируса

След възрастната жена, почина и съпругът й. Двамата бяха настанени в Пирогов, заразени с COVID 19. Втората жертва на коронавируса бе настанен в болницата на 8 март

74-годишният мъж, който бе настанен в „Пирогов“, заразен с коронавируса COVID 19, почина, съобщи бТВ.
Пациентът бе приет в лечебното заведение в тежко здравословно състояние на 8 март. Той е страдал от тежки хронични белодробни проблеми, информират от здравното заведение.
След провеждане на лабораторни изследвания за новия коронавирус резултатите бяха положителни.
На 11 март почина съпругата му – 66-годишна жена, която също бе с положителна проба за коронавирус. Тя постъпи в „Пирогов“ с тежка двустранна пневмония. Пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция. Въпреки извършените интензивни реанимационни мероприятия, лекарите не са успели да спасят живота ѝ.
Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семейството и близките на починалия мъж.
31 остават регистрираните случаи на коронавирус у нас. Стриктно се следи за спазването на извънредните мерки в цялата страна. Осемте положителни проби, установени вчера, са на хора на възраст между 24 и 80 години. Най-възрастният до момента е пациент в болница „Свети Наум“, транспортиран в „Пирогов“.
Лекарите във ВМА вече имат наблюдения как протича заболяването при леките и средно тежките случаи, каквито са шестимата пациенти, настанени там.
Температурата при тях се движи от 37,6 градуса до максимум 38 градуса. Тоест тя не е висока, както е при грипа, а именно 39-40 градуса. Гърлото е силно зачервено, засягане на долните дихателни пътища има при една жена. Състоянието й е стабилно. Прави впечатление, че не са засегнати други органи и системи.
Следят се и трима заразени, които се лекуват у дома. Поддържа се активна видеовръзка с болните, които са по домовете си. Има готовност при евентуални усложнения те да бъдат настанени в инфекциозната клиника във ВМА.
От оперативния щаб допълниха, че в болници ще се настаняват само пациенти със средно тежки симптоми. В „Пирогов“ в стабилно състояние е настанен и пациентът от „Св. Наум“.
Предприетите мерки срещу неспазващите карантината вече дават мерки – четирима шофьори са арестувани и върнати принудително в домовете си, след като е установено, че не са у дома, а в заведение в Сливница.